Exposities over

100 jaar Blok

Met twee exposities en een serie lezingen wordt de komende maanden aandacht besteed aan het honderdste geboortejaar van Blok van der Velden, een van Texels meest bekende kunstschilders.

'Blok', die van 1943 tot 1975 Texel woonde, werd zowel op het eiland als ver daarbuiten beroemd met etsen, litho's, aquarellen, tekeningen en schilderijen van het Texelse landschap. In Tusse de Banke op de Groeneplaats in Den Burg en in galerie Klif ART in Den Hoorn wordt de ontwikkeling van Blok van der Velden als kunstenaar getoond, met diverse jeugdwerken, zowel in potlood als in olieverf. In 1938 wint Blok een prijs, trouwt met Ietje van der Werf en verhuist naar Nice. Enkele jaren later keert hij in verband met de oorlogsdreiging terug naar Nederland. Ook uit die tijd is werk te zien. In en rond de oorlog ontwikkelt Blok van der Velden zich als lithograaf en etser. Na de oorlog is hij zeer productief en schildert hij vele landschappen. Zijn stijl is dan het beste te vergelijken met die van de klassieke schilders, in de trant van de Haagse school.

In 1953 vertrekt hij naar Frankrijk. Zijn palet verandert dan sterk van kleur en krijgt de uitbundige kleuren waarmee hij later bekend werd. Als romanticus heeft hij een voorliefde voor het oude land van Texel, met zijn vele tuinwallen en schapenboeten. Ook schildert hij graag bloemen, vaak in combinatie met het landschap.Zijn werken van de duinen, de Muy en de Slufter zijn toeristisch een succes.

De ruilverkaveling veranderde het karakteristieke Texelse landschap waardoor hij er zich als schilder niet langer thuis voelt. Hij emigreert in 1975 naar Italiƫ en ontwikkelt de kunst van het pasteltekenen. Ook van deze Italiaanse periode worden diverse voorbeelden getoond. In 1980 overlijdt Blok van der Velden plotseling, maar in zijn eigen woorden: 'Goede schilders sterven niet.'

De expositie in Klif ART is te zien van 21 maart tot en met 9 juni, die in Tusse de Banke van 23 maart tot en met 11 april. Veel van de getoonde werken zijn te koop, de werken die in bruikleen zijn afgestaan, gaan na de exposities terug naar de diverse eigenaars.

Kaasweek

Smakelijk&Meer van Martin Zeeman aan de Kogerstraat in Den Burg doet dit jaar mee aan de nationale Kaasweek, een evenement waaraan in heel Nederland ruim 125 kaaswinkels deelnemen. De Kaasweek wordt gehouden van maandag 18 tot en met zaterdag 30 maart.