Afbeelding
Foto: Pip Barnard

Minischooltuinen voor Oosterend

Arno Koot van de Spar supermarkt uit Oosterend overhandigde donderdag een schooltuinpakket aan de kinderen van de Jacob Daalderschool, de Timotheüsschool en kinderopvang De Pepermolen.

Daarmee nemen deze scholen deel aan het landelijk Schooltuinproject voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het project heeft als doel de leerlingen te informeren over de herkomst van gezonde voeding door zelf groente te kweken. 'Het is belangrijk dat kinderen weten dat groenten en fruit niet uit supermarkt of fabriek komen, maar gewoon uit de grond. Op deze manier gaan ze zelf aan de slag met kweken en zien ze wat er gebeurt. Daardoor gaan ze hopelijk ook het eten van gezonde groenten meer waarderen. Dit schooltuinproject is een leuke manier om ze op weg te helpen en enthousiast te maken voor de moestuin', zegt Koot. Vorig jaar bleek moestuinieren al een trend bij jong en oud. Samen met onder meer het Voedingscentrum en andere partners heeft Spar daarom vorig jaar het Schooltuinproject geïnitieerd, waarvoor scholen en kinderdagverblijven zich de afgelopen maanden konden aanmelden. In het pakket dat de scholen ontvingen, zit een vierkante-metertuin in de vorm van een kweekzak. Daarnaast een handleiding, de benodigde zaden, alsook een schepje, plantenstekers, moestuingrond en gieter. Via een online nieuwsbrief wordt een school wekelijks begeleid bij het groeiproces. Werden in 2012 nog slechts 100 scholen getrakteerd op een gratis pakket, dit jaar zijn al 1.500 pakketten vergeven.

"Nu de zon weer begint te schijnen is het ook belangrijk dat kinderen weer lekker naar buiten gaan. Nu kunnen ze bijvoorbeeld aan de slag in hun moestuin. Die kunnen ze nu gaan inrichten en vullen. Maar daarvoor moeten nog wel even de handen uit de mouwen!"