Prijs voor duurzame technologie

Bij de vorige week gehouden finale van de Shell Bachelor & Master Prijs, heeft Hans van Franeker uit Oudeschild de hoofdprijs van €5000,- gewonnen voor de beste Masterscriptie van 2012.

Van Franeker voltooide in 2012 zijn studie in 'Sustainable Energy Technology' aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn onderzoek was gericht op de ontwikkeling van nieuwe organische zonnecellen die op plastic folie geprint kunnen worden. Deze zonnecelfolie bestaat uit vele dunne laagjes, die ieder op zich en allen tezamen goed moeten functioneren, wat heel hoge eisen aan de te gebruiken materialen en verwerkingstechnieken. Op het moment werkt Van Franeker als promovendus in Eindhoven verder aan dit onderzoek. Printbare zonnecelfolies kunnen sneller en goedkoper worden geproduceerd en zijn breder inzetbaar dan wat mogelijk is met de huidige technologie. In de toekomst kunnen zij dus een belangrijke bijdrage leveren aan duurzame energievoorziening.

LED-verlichting

De Kikkertstraat in De Cocksdorp is recent voorzien van straatverlichting met LED-lampen. Dit om ervaring op te doen met welke modellen het beste op het eiland toegepast kunnen worden. Dat voor de Kikkertstraat is gekozen, komt voort uit de plannen om die samen met de Molenlaan opnieuw in te richten. De dorpscommissie van Eierland en de werkgroep herinrichting zijn bij de proef betrokken.