Geena Oostra behaalde haar A-diploma tijdens de wedstrijdweek van GVT. (Foto GVT)
Geena Oostra behaalde haar A-diploma tijdens de wedstrijdweek van GVT. (Foto GVT) Foto: Pip Barnard

Nieuwe vorm voor gymdiploma's

Tijdens een Diploma- en Wedstrijdweek, die van 11 tot en met 16 maart werd gehouden, reikte Gymvereniging Texel 89 diploma's uit.

Het was de eerste keer dat deze wedstrijdweek werd gehouden, GVT hanteert hierbij een systeem dat sterk lijkt op dat van de zwemdiploma's. Van het startdiploma A met eenvoudige oefeningen tot en met de echt moeilijke oefenstof van de E-diploma's. In de finalewedstrijd op zaterdag kwamen Felien de Ridder en Iris Grisnigt als winnaressen uit de bus.

De turners spaarden in de eigen lesuren punten voor de diploma's. Degenen die op alle toestellen de oefeningen van het eerste niveau beheersten, kregen het diploma A. Daarna worden stappen van twee oefenniveaus gemaakt: voor het diploma B moeten kinderen bijvoorbeeld de stof van de niveaus 2 en 3 beheersen. Omdat het hier om een nieuw systeem gaat, moest een inhaalslag worden gemaakt. Volgend jaar worden alle diploma's tijdens de wedstrijdweek uitgereikt. De juryresultaten werden ook gebruikt voor de kwalificatie voor de finalewedstrijd op zaterdag. Daarin kwamen de twee deelnemers met de hoogste score van iedere lesgroep tegen elkaar uit. Inzet was de Heerschapsbeker. Deze werd gewonnen door Felien de Ridder, die Marit Bousma en Yannick Smith voor wist te blijven. Felien de Ridder blonk uit op ringen, ongelijke brug en minitrampoline en ontving de beker uit handen van haar voorganger Yannick Smith. Ook behaalde zij deze dag haar D-diploma.


Een speciaal element in de finalewestrijd was de toekenning van de Verhoeven-prijs voor het meest opvallende talent uit de jongere lesgroepen. Het wedstrijdresultaat is daarbij niet het meest belangrijk, wel motoriek, balans en uitstraling. Het was Iris Grisnigt uit groep vier die het hoogste scoorde op deze punten. Ook zij kreeg de prijs uit handen van Yannick Smith, die hem anderhalf jaar geleden wist te veroveren. Iris Grisnigt behaalde daarnaast haar B-diploma.

Een overzicht van de 89 kinderen die hun diploma hebben gehaald. staat elders in deze krant.