Hans Berbee van ZDH in duel met een speler van JVC. (Foto Willem Sangers)
Hans Berbee van ZDH in duel met een speler van JVC. (Foto Willem Sangers) Foto: Pip Barnard

ZDH kan niet stunten

ZDH is er zondag op eigen veld tegen JVC niet in geslaagd voor een stuntje te zorgen. De titelkandidaat uit Julianadorp stond al na een half uur met 0-3 voor en zegevierde uiteindelijk met 2-6.

De middag begon een tegenvaller voor ZDH. Tijdens de warming-up bleek middenvelder Pieter Plaatsman te geblesseerd om te spelen. Daardoor schoof de 38-jarige Marcel Boone als enige wisselspeler door naar het basiselftal.

ZDH begon redelijk, maar kwam toch al na twaalf minuten op achterstand. Vrije verdediger Jelmer Bomas kopte de bal terug op keeper Daniel Bakker. Die had daar niet op gerekend, waarna Patrick Beens eenvoudig kon scoren. Tien minuten later profiteerde de topscorer van JVC opnieuw van een onachtzaamheid. Het was alweer zijn 31ste treffer van het seizoen. En nog voor het half uur verstreken was, werd het met een magistrale boogbal van een van de middenvelders van JVC ook nog 0-3.

ZDH kroop tussendoor wel een paar keer uit de schulp, maar miste de klasse en het geluk om tegen te scoren. Boone kwam na een scherpe voorzet van Daan Wessels in kansrijke positie, maar wilde per se met rechts schieten en maaide toen over de bal. Mike de Bruijn knalde na een mooie actie net naast. De beste kans was voor Wessels, die na een slippertje van de keeper een leeg doel voor zich zag. De hoek was hem echter te lastig, want de bal ging in het zijnet. Beens maakte aan de andere kant indruk met een fraaie omhaal, die tot opluchting van ZDH echter geen doel trof.

Na de rust zagen de toeschouwers aanvankelijk een heel ander ZDH, dat veel feller speelde en moedig ten aanval trok. Al na een minuut raakte Wessels de paal. Even later scoorde hij alsnog 1-3. De keeper van JVC ging opnieuw in de fout en ditmaal profiteerde Wessels wel. Even bestond de hoop dat de thuisploeg tot nog meer in staat was, maar een vrije trap vanaf dertig meter maakte daaraan een einde. De bal vloog als een raket langs keeper Bakker in de bovenhoek.

In het vervolg maakte ZDH er het beste van. Het kreeg wel een paar kansjes, maar er was geen twijfel aan dat JVC de betere ploeg had. Bovendien vloeiden bij de Zwaluwen langzaam maar zeker de krachten weg, terwijl de gasten nog twee verse krachten konden inzetten. In de slotfase drukten de Julianadorpers het kwaliteitsverschil uit in nog twee doelpunten, beide fraai met het hoofd gescoord. In de slotminuut beging de keeper van JVC wederom een vreemde misser, toen hij een effectvolle corner van Wessels in eigen doel sloeg. De eindstand werd daardoor 2-6.

'De nederlaag was jammer, maar ook logisch', reageerde routinier Mike de Bruijn na afloop realistisch. 'JVC was gewoon een maatje te groot. Wij moeten ons op handhaving in de vierde klasse richten. Drie ploegen staan onder ons. Gelukkig hebben die dit weekeinde ook allemaal verloren.'

Zondag speelt ZDH in Bergen de belangrijke wedstrijd tegen hekkensluiter Berdos. Een zege zou zeer welkom zijn. Bij winst vergroten de Hoornder de marge met hun concurrent naar tien punten. Alleen de nummer laatst degradeert direct. De nummer voorlaatst, op dit moment Nieuwe Niedorp (dat op zes punten van ZDH staat), speelt nacompetitie om in de vierde klasse te blijven.