Hans Goedkoop spreekt in de bibliotheek in Den Burg. (Foto Jeroen van Hattum)
Hans Goedkoop spreekt in de bibliotheek in Den Burg. (Foto Jeroen van Hattum)

Lezing over Gouden Eeuw in bieb

Presentator Hans Goedkoop van het televisieprogramma Andere Tijden hield zondag een lezing in de bibliotheek in Den Burg.

De presentator ging in op het programma 'De Gouden Eeuw' dat op televisie is uitgezonden. Het idee ontstond, nadat premier Balkenende had gesproken over de 'VOC-mentaliteit'. Goedkoop zette uiteen hoe de zeventiende eeuw in latere eeuwen op verschillende manieren is beleefd en dat er veel overeenkomsten tussen toen en nu zijn. Een daarvan was dat de zeventiende eeuw feitelijk één grote crisis was waarin de mensen continu het beste in het zichzelf moesten aanspreken om het hoofd boven water te houden. Op basis daarvan durfde Goedkoop de voorspelling te doen dat Nederland uit de huidige crisis uiteindelijk ook beter tevoorschijn zal komen.

Goedkoop was op uitnodiging van Maaike Vonk van de bibliotheek en Esther Bánki van Kaap Skil op Texel. Hij bleek banden met het eiland te hebben; zijn schoonmoeder komt van Texel. Goedkoop liet weten dat ze bij Andere Tijden ook aan het nadenken zijn een uitzending te maken over de Russenoorlog.