De stempel van vertrekkend rector Henk de Vries op Texel. (Foto Archief Texelse Courant)
De stempel van vertrekkend rector Henk de Vries op Texel. (Foto Archief Texelse Courant) Foto:

Henk de Vries: rustpunt in storm

Aan stormen geen gebrek voor Henk de Vries in ruim twintig jaar rectorschap op Texel. Talrijke keren sprong hij in de bres voor het bestaansrecht van de OSG of andere dagelijkse ongemakken van de scholengemeenschap.

Een terugblik in de historie leert dat de eind dit schooljaar vertrekkende De Vries al direct na zijn komst naar Texel in 1992 met bouw bezig was. Destijds ging het om nieuwbouw bij de oude LTS, waardoor de oude landbouwschool en huishoudschool in Den Burg afgestoten konden worden. De school werd daardoor destijds geconcentreerd aan de Haffelderweg en de Emmalaan.

Het klapstuk volgde met de verbouw en nieuwbouw van het schoolgebouw aan de Haffelderweg, waardoor de hele school op één plek geconcentreerd werd. Het was een roerig en langdurig proces, waarin De Vries zich kenmerkte door de rust zelve te blijven. Hij verhulde echter niet soms slapeloze nachten te hebben. De Vries ging er echter voor en nam onder meer een stevig conflict met het college voor lief om een goed uitgeruste school te krijgen.

In zijn beginjaren had de rector vooral de naweeën van de fusie tussen de RSG en het LBO (Lager Beroeps Onderwijs) tot de OSG op zijn bord. Die fusie werd vlak voor zijn komst beklonken. De school verkeerde daarna in roerige tijden.

Hij had eveneens te maken met het Ministerie van Onderwijs waar nog wel eens moest worden uitgelegd dat een school voor voortgezet onderwijs op een eiland zo zijn specifieke eigenschappen heeft. Het leidde onder meer in 2001 tot 2,5 extra fte, al raakte de OSG de extra banen in 2012 ook weer kwijt. De Vries moest eveneens toezien dat de afdeling bouw van het VMBO niet was voort te zetten. Dit tot grote teleurstelling van de Texelse bouwwereld.

Tussen de bedrijven door heeft de rector ook al twintig jaar te maken met de dagelijkse sores op school. Niet onbelangrijk in dat verband: de OSG heeft vijf dagen in de week zo'n beetje het gehele puberend deel van de Texelse bevolking in huis en dat is een groep die dynamiek met zich meebrengt. In zo'n ambiance moet je wel de rust zelve kunnen zijn en blijven om stand te houden. Dat is De Vries over het algemeen toch altijd goed afgegaan.