College wil niet verder meer

meewerken aan Isola Bella

Het college heeft besloten geen medewerking te verlenen aan een principe-verzoek van Isola Bella om de bestaande stolp aan de Rozendijk te splitsen.

Het is een nieuwe wending in de kwestie die al een paar jaar speelt en waarvan begin dit jaar een oplossing in zicht leek. Toen kwamen de eigenaren van Isola Bella en de gemeente op voorspraak van de voorzieningenrechter in Alkmaar overeen dat de stolpboerderij bouwkundig zou worden gesplitst, dat elk deel zes slaapplaatsen zou krijgen en zichzelf commercieel apart zou afficheren.

Volgens het college is Isola Bella echter geen monumentale stolp waardoor splitsing in strijd is met het huidige bestemmingsplan Buitengebied. Burgemeester en wethouders willen evenmin vooruitlopen op het nieuwe plan Buitengebied, omdat er naar eigen zeggen 'ernstige twijfel bestaat' over de realiteitswaarde van de splitsing.

Volgens het college zou de hoofdfunctie wonen ondergeschikt raken aan de rest en dat is in strijd met het huidige plan Buitengebied en het ontwerp van het nieuwe bestemmingsplan.

In de besluitvorming stelt het college dat bij de afwijzing heeft meegespeeld dat er nieuwe activiteiten voor Isola Bella zijn genoemd. Dan gaat het om een beroep aan huis (workshops voor creatief en therapeutisch handelen) en plannen om een kookatelier en drie zorgkamers voor zorgvragende gasten te realiseren.

'Bij het verzoek van een aantal jaar geleden waar in eerste instantie wel medewerking aan werd verleend, waren die activiteiten niet aan de orde', aldus het college. 'Toen ging het om het verbouwen van de stolp tot woonruimte en het splitsen van de totale woning in twee losse woningen. Later bleek dat het totale gebouw overwegend recreatief werd gebruikt en is besloten de eerder verleende vergunning in te trekken.'