Joke Cofino, Alice Reijnders, Willem van Tatenhove en Ingmar Veeger in actie voor de Lionsveiling. (Foto Jeroen van Hattum)
Joke Cofino, Alice Reijnders, Willem van Tatenhove en Ingmar Veeger in actie voor de Lionsveiling. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

Aandelen TESO blijven onverkocht op veiling

Vier van de vijf TESO-aandelen die zaterdagavond op de Lionsveiling werden aangeboden, zijn onverkocht gebleven. De ophoudprijzen werden niet gehaald. Twee toondersaandelen van De Krim verwisselden wel van eigenaar.

Dat de TESO-aandelen niet werden verkocht, was een tegenvaller voor de organiserende Lions Club Texel. Het drukte op de netto-opbrengst. Die bedraagt naar verwachting zo'n zevenduizend euro. Het geld wordt in de loop van het jaar verdeeld over diverse goede doelen.

Het enige TESO-aandeel dat werd verkocht, ging voor €4600,- van de hand. Het werd eigendom van burgemeester Francine Giskes. Voor de andere aandelen werden bedragen van €4900,- tot €5400,- geboden, maar dat was niet toereikend.

De stagnerende verkoop kwam niet geheel uit de lucht vallen. In 2012 kende de veiling acht TESO-aandelen, waarvan er toen drie de ophoudprijs niet haalden. De aandelen die in 2012 wel werden verkocht, leverden €5300,- tot €6200,- op. Aandeel nr. 1 ging toen voor €7700,- van de hand, maar dat was een uitzondering.

De veiling, die voor de tweede keer in Hotel De Pelikaan werd gehouden, telde naar schatting meer dan tweehonderd bezoekers waardoor het een gezellige avond werd. De bezoekers konden aan het begin van de avond een expositie bekijken van de werken die werden geveild en iets na zevenen begon de veiling. Veilingmeesters Benno Bakker, Willem van Tatenhove en Robin van Sambeek veilden in totaal 160 werken. Daarnaast waren in het zogeheten Atelier 40 werken te koop.


Volgens de veilingmeesters begon de veiling goed, maar nam na verloop van tijd de animo om wat te kopen af. De veilingmeesters lieten zich er niet door van de wijs brengen en bleven tot het eind monter de stukken aan de man brengen. Zij werden daarbij geholpen door Andrew Albers en Michiel Pam die geregeld wat extra's bij de werken vertelden. Een aantal andere leden van de Lions kwam telkens naar voren om de te veilen stukken klaar te zetten voor het publiek. De werken werden ook op een groot scherm getoond.

Bijna de helft van de 160 kavels werd verkocht. De werken van Texelse kunstenaars verwisselden vlot van eigenaar. Een aantal schilderijen van Blok van der Velden en een nog spontaan ingebracht kunstwerk van Jan Wolkers haalden de ophoudprijzen niet.

Bijzondere stukken als een antiek bloemenschip van de VOC en een niet-erkende latere gieting van het beeld De Denker van Rodin bleven eveneens onverkocht. Aan de andere kant waren er werken als gesigneerde bronzen uiltjes waarop volop werd geboden door diverse mensen. Hetzelfde gold voor de bel van een Fins schip en een beeld van een olifant van Dali. De toondersaandelen van De Krim werden verkocht voor €2750,- en €2800,-.

Een aandeel in de Texelse wisky van de Bonte Belevenis ging van de hand voor €`120,-; dat was inclusief een rondleiding over het bedrijf. De netto-opbrengst wordt in de loop van het jaar verdeeld onder goede doelen. Er werd niet alleen geld met de veiling opgehaald, maar ook met twee advertentiepagina's in de Texelse Courant en het eten en drinken dat door De Pelikaan werd geserveerd. De Lions zelf waren na afloop zeer tevreden over het verloop van het geheel.