De eerste woningen voor Nesland in aanbouw. (Foto Gerard Timmerman)
De eerste woningen voor Nesland in aanbouw. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Nesland: elke week een huis er bij

Aan de westkant van Den Burg wordt met volle kracht gebouwd aan Woonstede Nesland. Het gaat snel, elke week verrijst een nieuw casco, in dit tempo ontstaat er binnen de kortste keren een nieuw buurtschap.

Bouwers, loodgieters, intallateurs en andere werklieden bevolken de bouwplaats op de hoek Keesomlaan-Pontweg. Met als resultaat dat de nieuwbouw zich snel ontwikkelt. Houtskelet delen die in Grouw zijn gemaakt, worden op hun plek gezet en aan elkaar gemonteerd. 'Ze doen het fantastisch. Gisteravond waren ze nog tot half acht in de weer', vertelt Aad Zegers, één van de toekomstige bewoners. Klaas Hayma, voorzitter van de maatschap Nesland, is al even enthousiast. Het toeval wil dat het casco van de woning die hij met echtgenote Riet gaat betrekken, als eerste is neergezet. 'Het is een proefwoning', waarmee hij doelt op allerlei moderne technieken waarmee ook de bouwers nog vertrouwd moeten raken. Op gebied van klimaatregeling, luchtbehandeling, energiebeheer, isolatie, elektriciteit, ergonomie en wat al niet meer. 'Ik durf gerust te stellen. Dit is het modernste wooncomplex van Texel.'

De Hayma's zijn koper van één van de twaalf grondgebonden woningen, die overigens ook een bovenverdieping hebben. De bouw hiervan omvat de eerste fase van de bouw van in totaal 35 woningen, waarvan de rest uit appartementen bestaat. Huizen die zo volledig mogelijk worden aangepast aan de wensen van de toekomstige bewoners. Een aantal huizen heeft inmiddels een koper gevonden, andere nog niet. Maar nu de gebouwen de grond uit schieten, lijkt de animo toe te nemen. Hayma: 'Automobilisten die voorbij rijden trappen op de rem om te kijken wat hier gebeurt. Duin had deze week twee serieuze kopers over de vloer.'

Een kijkje in de woningen in aanbouw leert dat het geen kleine optrekjes zijn. Royale woon- en slaapkamers en andere ruimtes, flinke garages en Arnold Looyer laat zelfs een put in de vloer aanleggen, zodat hij thuis onder zijn oldtimer kan sleutelen.

Bedoeling is dat de eerste serie woningen vóór de bouwvak wordt opgeleverd, daarna volgt de rest en het gemeenschappelijke gebouw. Meer informatie is te vinden op www.woonstede-nesland.com.