Groen Zwart

Historisch besef

Toch nog even over de viering van de stadsfeesten. Het jubileum van Texel als stad, door het handvest verleend door Willem van Oostervant, graaf van Holland en Zeeland, hertog van Beieren en graaf van Henegouwen. Een van de rijkste en machtigste mannen van het Roomse rijk.

Naar aanleiding van vragen die de datering opriep, hebben raad en college besloten de festiviteiten te laten plaatsvinden op 26 maart 2015. Dat betekent dat er nog ruim tijd is een passende viering te bedenken voor dit bijzondere jubileum. Het is overigens wel te hopen dat maart in 2015 minder zijn staart roert dan in 2013, anders wordt het een koude bedoeling, die stadsfeesten.

Dat werd in 1964 beter begrepen, toen heel Texel werd meegesleept in de viering van 550 jaar stad. De lange zomeravonden in juni (er was nog geen sprake van zomertijd) werden gevuld met een klank- en lichtspel waarin de historie van het eiland werd verbeeld, oud-Texelaars kwamen voor een reünie, de oudere inwoners maakten een cruise met de nieuwe boot van TESO en de festiviteiten werden afgesloten met een grote vlootshow voor de dijk bij Oudeschild. En de speciale feestkrant is een van de meest gelezen edities uit ons archief. En het is deze viering waarnaar de gemeente verwijst in het persbericht waarin de datum van 26 maart 2015 bekend wordt gemaakt. Hierin wordt dit zelfs de 'meest recente viering' genoemd. En toegegeven, de stadsfeesten van 1990 werden geen overweldigend succes, maar ook weer niet zo slecht dat ze het waard zijn in het vergeetboek te belanden. De hardwerkende organisatie kon er weinig aan doen dat de vonk niet oversloeg en dat het feest - dat inderdaad in maart werd gevierd - bescheiden bleef. Het is echter tekenend voor het historisch besef van het gemeentebestuur dat deze viering niet wordt genoemd.

Want er kunnen inderdaad vraagtekens gesteld worden bij de juistheid van de datum. In de loop der eeuwen is er veel aan jaartelling en kalender gesleuteld. Maar de vraag of de stadsfeesten nu in 2014 of 2015 gevierd moeten worden, heeft echt helemaal niets te maken met het invoeren van de Gregoriaanse kalender op 1 januari 1583 (en niet, zoals in Italië, op 4 oktober 1582). Wat dat betreft heeft het regionaal archief in Alkmaar, dat door de gemeente om advies werd gevraagd, volkomen gelijk.

Een feestje is leuk en elke aanleiding is goed. Er zijn even valide argumenten aan te voeren voor zowel 26 maart 2014 als 26 maart of 6 april 2015. En het zou ook te verklaren zijn om een datum in de zomer te kiezen. Dus het is te hopen dat het gemeentebestuur de uiteindelijke keus beter weet te beargumenteren dan tot nu toe. Maar daar is dus nog tot 2015 tijd voor.