column

Buona sera

Heerlijk snuffelen in winkeltjes met tweedehandsspullen, FFies Kieke, Rataplan. Als ik in een ander dorp kom, lijkt het als een magneet aan me te trekken. Bij het Oude Boekie mooie schoolplaten op de kop tikken, of op Koninginnedag samen met m'n dochter (die heeft ook het virus) een oud servies voor op kamers in Utrecht achterop de fiets als trofee mee naar huis nemen.

Komen we in Franeker in Friesland, duiken we, nee niet in de nieuwste modezaak, maar in een winkeltje waarop Malle Pietje jaloers zou zijn. Wat een oude meuk, Jozien. Nee, dat zie je verkeerd, je moet anders kijken; soms zitten er juweeltjes tussen. En dat dan voor weinig geld mee naar huis nemen, een bos narcissen in een oude emaille kan, ja dat is eenvoud met klasse. Dan schijnt de zon op tafel, de voorjaarszon waar we met z'n allen naar uit kijken.

Diezelfde zon schijnt weer een beetje in Italiƫ, kent u het Zonnelied van Fransiscus van Assisi? Een zoon van een rijk koopman, die zijn eigen sobere weg wilde volgen en dat met zoveel liefde voor mens en dier deed, dat hij een voorbeeld werd voor de mensheid. Een nieuwe Argentijnse paus, Fransiscus, eenvoudig van aard, hartelijk en vol goede moed om met z'n allen weer in een goed spoor te komen. Een spoor van blote voeten in sandalen over warme stoffige wegen in deze veertigdagentijd. Een tijd van bezinning, hervorming? Ik, en ik denk velen met mij, hoop het van harte.

'Mam, steek je het kaarsje aan bij Maria?' Als er een moeilijk tentamen was of de zenuwen voor het afrijden stegen naar grote hoogten, dan ging het waxientje aan en warempel, het bracht de jeugd over menig drempel.

Ik denk dat ik zaterdag maar eens even ga neuzen bij de Lionsveiling. Wie weet zit er kunst tussen het kitsch, je weet maar nooit. Wel uitkijken geblazen,een paar jaar terug bood ik op een prachtige tinnen kraantjeskan, super. Ik was helemaal in de wolken, bij het betalen vroegen ze of ik met een trekker kwam. Ik zei: 'Pardon?Met een trekker?' Bleek er een oude boerenkar bij het kavel te zitten. Ach ja, we lachen er nog om.

Een beetje Texelse humor, een hapje en een snapje, oude meuk met pareltjes, de ingrediƫnten voor een gezellige zaterdagavond.

Buona sera,

Jozien