Verplaatsing bedden van Krim naar Hoogelandt geblokkeerd

Het college wil niet meewerken aan een principe-verzoek van vakantiepark De Krim om twintig slaapplaatsen naar bungalowpark 't Hoogelandt aan de Californiëweg te verplaatsen.

Het college beroept zich op een 'harde eis' in de startnotitie 'Mooi Texel, meer toekomst' van de gemeenteraad. De eis houdt in dat bij verplaatsing van bedden de bestemming van de oorspronkelijke locatie moet worden opgeheven. 'Daarmee is het onderling verplaatsen van slaapplaatsen tussen bedrijven binnen één exploitatie niet meer mogelijk.'

Directeur Iwan Groothuis van De Krim laat desgevraagd weten niet gelukkig te zijn met de ontstane situatie. Volgens hem kan de eis in veel gevallen prima worden toegepast, maar rijdt hij De Krim - dat meerdere locaties waaronder 't Hoogelandt exploiteert - behoorlijk in de wielen. 'Stel dat we kwaliteitsverbetering op onze kampeerterreinen willen toepassen door daar bijvoorbeeld de plekken te vergroten van 100 naar 150 vierkante meter. Dan houden we daar bedden over en daar zouden we nu niets meer mee kunnen doen, omdat we ze volgens de startnotitie niet mogen verplaatsen.

Aan de andere kant willen we op 't Hoogelandt een aantal verouderde centrumvoorzieningen verbeteren, maar dat is nu niet mogelijk, omdat we geen bedden mogen verplaatsen. En we willen met de verplaatsing juist de kwaliteit verbeteren. We doen geen beroep op extra bedden of extra grond want deze kwaliteitsontwikkelingen vinden plaats binnen de grenzen van onze locaties. Er is ook geen sprake van een probleem bij toetsing aan de Texelse kernwaarden.

Volgens Groothuis zou het prettig zijn als de gemeenteraad nog eens naar dat punt wil kijken. De startnotitie is erop gericht dat er, bezijden 400 bedden waarvan 100 voor zorgtoerisme, geen nieuwe toeristische bedden meer bij komen en dat meer wordt ingezet op de verbetering van de kwaliteit van verblijfsaccommodaties.