Horecabeurs in Ons Genoegen

Een kant-en-klaar houten chalet, een soort elektrische fiets en een bijzondere manier van plaagdierenbestrijding.

Het zijn enkele zaken die komende dinsdag 19 maart aan de orde komen op de Horeca- en Recreatiebeurs in sporthal Ons Genoegen in Den Burg. Het is de twintigste keer dat de beurs wordt gehouden. Volgens organisator Nico Erwich zijn er circa tachtig standhouders aanwezig met diverse zaken op het gebied van horeca en vooral ook recreatie.

In de categorie opmerkelijke zaken zit een bedrijf dat aan plaagdierenbestrijding doet. 'Dat gaat niet met vallen of verdelgingsmiddelen, maar met trillingen in de grond. Ze hebben een kastje dat je in het stopcontact steekt en daarna kun je tot tweehonderd meter uit de buurt van je gebouwen vrij zijn van ongedierte. Het is een vinding die uit Australië komt en het past wel binnen het thema duurzaamheid.'

Nieuw aan de beurs is een after-party om 22.15 uur in café Sjans in De Koog. Iedereen die een kaartje voor de beurs heeft, is welkom op de afterparty. Die is bedoeld om het drinken van alcohol op de beurs zelf te beperken. Erwich: 'Het moet echt een beurs zijn waar je naar nieuwe producten kunt kijken. Misbruik van drank wordt aangepakt.'

De beurs kent na een jaar afwezigheid weer de kokswedstrijd van het ROC. Koks-in-opleiding van het ROC die het vak aan het leren zijn bij Texelse bedrijven nemen het tegen elkaar op. Zij maken onder meer amuses die door een jury worden gekeurd.

Gone to the Beach van Kees Moormann, Rob de Jong en Marco Paagman zorgt 's avonds voor muziek. De beurs krijgt in verband met het jubileum een extra feestelijke aankleding. Dat wordt gedaan door een bedrijf dat met planten en palmbomen aanwezig is. De beurs begint om 14.00 uur. Zonder toegangskaart bedraagt de entree €16,- per persoon.

Kroonappels

Op de site www.kroonappels.nl kan vandaag (15 maart), morgen en overmorgen worden gestemd op de beste maatschappelijke initiatieven van Nederland. Er doen twee Texelse initiatieven mee. Dat zijn de planen van Stichting De Wezentuin om de muzieknis terug in het park in Den Burg te krijgen en WonenPlus van Texels Welzijn. Bij dat project zijn 125 vrijwilligers in de weer om Texelaars ondanks belemmeringen zo lang mogelijk thuis te kunnen laten wonen. Voor de winnaar is een prijs van €50.000,- beschikbaar.