Mark Eelman en Charonne Bakker van De Kern, Dave Huizinga van De Smulpot en Willem Roeper van Parelino's. (Foto Gerard Timmerman)
Mark Eelman en Charonne Bakker van De Kern, Dave Huizinga van De Smulpot en Willem Roeper van Parelino's. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Restaurants Den Burg

houden  Amusetour 

Den Burg is op zondag 24 maart de culinaire 'hoofdstad' van Texel. Tijdens de eerste Texelse Amusetour kunnen Texelaars en toerist in tien restaurants proeven van bijzondere hapjes en bijpassende wijnen. De tour belooft een grote variatie aan gerechten met gebruik van talrijke eilandproducten. 

Amuse komt uit het Frans en betekent vermaak, in dit geval voor de smaakpapillen. Tijdens de Amusetour serveert elk restaurant een 'mini-hapje' dat een afspiegeling is van wat er op de kaart staat. Maar het is meer dan alleen een proeverij. Ook de mogelijkheid een kijkje te nemen in een restaurant waar je niet niet eerder bent geweest of anders niet zo makkelijk binnen stapt. En een gelegenheid een praatje te maken met de gastheren en -vrouwen.

'We hebben in Den Burg een enorme diversiteit aan restaurants. Dit is een mooie kans om te laten zien wat we in huis hebben', vertelt Charonne Bakker, met Mark Eelman eigenaar van restaurant De Kern in de Gravenstraat. Ze zijn één van de deelnemende zaken en zitten volop in de voorbereiding. In hun restaurant serveren ze Italiaanse specialiteiten, waarvoor ze de ingrediënten zelf importeren. 'Onze amuse is Rotolo, een pasta rol gevuld met oven geroosterde pompoen met een saus van bleu d'Aosta. Zo laten we onze gasten proeven van de kenmerkende smaken zijn van Noord-Italië.' Bij het gerecht serveren ze een glas Pinot Grigio, een Venetiaanse wijn uit 2011, 'fruitig en met een verfijnd bittertje in de afdronk', aldus de gastvrouw. En dat voor de prijs van vijf euro, één knip op de 'strippenkaart' waarmee ieder z'n eigen route kan uitstippelen langs tien restaurants. Op het 'menukaart' van de Amusetour staat verder onder meer zalm, gemarineerd met zeezout, suikersla met schapenkaas, chocolade-ijs, lamshamlolly met duindoornchutney en carpaccio van Texels weiderund.

Het initiatief komt van Willem Roeper van ijssalon Parelino's: 'Een klant uit Bussum was wild enthousiast over de Amusetour die daar wordt gehouden. Het is hier nu nog rustig, iedereen heeft de tijd iets bijzonders te doen. Elke zaak die meedoet heeft de mogelijkheid zijn of haar zaak te laten zien.' Dave Huizinga van de Smulpot was meteen enthousiast. 'Het is toch hartstikke leuk voor Texelaars en gasten om voor een klein prijsje in elke restaurant een culinair gerecht en een glas wijn te kunnen nuttigen.' Culiniaire hapjes dus, wat niet wil zeggen dat het niet voedzaam is. 'Aan het eind van de middag heb je echt gegeten en gedronken', belooft Huizinga. De VVV ziet het als mooie eilandpromotie en neemt het mee in de campagne: 'De vele streekproducten die op Texel worden geproduceerd lenen zich uitstekend voor gerechtjes van hoog culinair niveau. Naast het wereldberoemde Texels lamsvlees worden bijvoorbeeld ook asperges, aardappelen, aardbeien en zilte groenten op het eiland geteeld en verwerkt. Garnalen, oesters, Texelse wijn en schapenmelkijs behoren eveneens tot de lekkernijen', aldus het persbericht.

De deelnemende restaurants en eetzaken zijn: Peek, De Kern, De Steenen Plaats, Tessels Kwartier, De Luwte, De Hollebol, Parelino's, De Smulpot, Smakelijk & Meer en het Schoutenhuys. De volgorde is willekeurig, men kan bij elk bedrijf beginnen. De Amusetour is van 12.30 tot 17.30 uur. Wie wil meedoen kan zich aanmelden via info@amusetour.nl. of tel. 06-10339011. Kaarten kosten €49,50. Er zijn ook kaarten in de bedrijven, maar deelname is beperkt, vol is vol.