Jelmer Bot, hier tijdens de voorronde in De Poort, is een van de finalisten van het Solistenfestival.
Jelmer Bot, hier tijdens de voorronde in De Poort, is een van de finalisten van het Solistenfestival. Foto: Pip Barnard

Kwaliteit in finale Solistenfestival 

In Klif 12 in Den Hoorn vindt vrijdag 22 maart de finale plaats van het Solistenfestival van Artex.

De jury heeft tijdens drie voorronden tien finalisten geselecteerd uit de in totaal 26 aanmeldingen. Zij bespelen uiteenlopende instrumenten, van gitaar tot piano en van zang tot orgel. Artex heeft de deelnemers aangemoedigd indien nodig voor 'levende' begeleiding te zorgen en niet met een orkestband of CD mee te spelen. Daar waar solisten begeleid worden, zal dat daarom meestal door een vriend of vriendin gebeuren. Eén van de finalisten, Hielke van Breukelen, speelt kerkorgel, reden om zijn optreden te laten plaatsvinden aan het orgelatelier aan de Witteweg. Het publiek verplaatst zich te voet van de ene lokatie naar de andere, een afstand van slechts enkele honderden meters. Na het optreden in het orgelatelier vindt het juryberaad plaats. Tijdens dit overleg verzorgdt Ivy Bakker een dansoptreden.

De jury bestaat uit Menno Smit, coördinator van de popschool en gitarist, muziekdocent Mathieu Vulto en pianodocent Karin van Buijtene. Zij beoordelen de optredens, waarbij ze onder meer letten op muzikaliteit en presentatie, en rekening houden met het aantal lesjaren en leeftijd. Vooral deze laatste twee lopen erg uiteen, van sommige deelnemers kon de jury zelfs niet geloven dat ze nog maar zo kort les hadden gehad. Gezien de kwaliteit van de optredens belooft de finale een boeiende en inspirerende avond te worden. Aan het eind van de avond worden drie prijzen en een aanmoedigingsprijs uitgereikt. De winnaar verdient een CD-opname in een muziekstudio.

Het programma begint om 20.00 uur, de uitslag wordt rond 22.30 uur verwacht. De finalisten zijn Martine de Ruijter (piano/zang), Sterre Veldhuis (harp), Jonna van den Wijngaard (zang, begeleid door Daniël van Pel), Lars Tielemans (elektrische gitaar), Esmee Pieters (zang, met pianobegeleiding), Marije Buijs (piano), Laurien Folkerts (altviool, begeleid door Iris Heinis), Vera Duinker (piano), Jelmer Bot (akoestisch gitaar) en Hielke van Breukelen (kerkorgel).

De avond wordt gepresenteerd door Colet Nierop, die ook deelneemt aan het juryberaad. De toegang bedraagt €2,50, kaarten zijn verkrijgbaar bij de administratie van Artex.