Het Texelse juniorenteam bereidt zich onder leiding van trainer Ralph Koning voor op het Krim Toernooi. (Foto Gerard Timmerman)
Het Texelse juniorenteam bereidt zich onder leiding van trainer Ralph Koning voor op het Krim Toernooi. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Texels juniorenteam

speelt tegen 'profs'

'Ik train ze nog maar een half uur en nu luisteren ze al naar me, beter zelfs dan mijn eigen kinderen.' Trainer Ralph Koning dolt met de groep voetballers. Achttien C-junioren, samen de Texelse selectie treedt op het Krim Toernooi op zaterdag 23 en zondag 24 maart aan tegen leeftijdgenoten van Ajax, AZ, PSV, Feyenoord en FC Groningen.  

Het is de eerste training van de groep in deze samenstelling, afkomstig uit meerdere Texelse dorpen en van meerdere clubs. Spelers uit de C-junioren, jonger dan veertien jaar, want dat is de grens voor het Krimtoernooi. Vorig jaar werd dat voor het eerste gehouden. Het juniorenteam van Texel'94 trad toen aan tegen leeftijdgenoten van Ajax, AZ, Feyenoord en PSV, dit jaar aangevuld met een talententeam van FC Groningen. In 2012 bleken de tegenstanders een maatje te groot, wat ook niet zo gek is als je na de winterstop tamelijk ongetraind speelt tegen teams die vier keer per week oefenen. Naast de conditionele achterstand was de selectie van Texel'94 tamelijk smal, waardoor spelers niet konden worden doorgewisseld, zoals de andere clubs dat wel deden.

Gerrie Plaatsman, samen met Hans Polderman en Jan van Dee van vakantiepark De Krim organisator van het toernooi: 'De clubs komen graag naar Texel. Het is een leuk uitje en ze worden goed verzorgd.' Dat is bijna een understatement. De Krim biedt gastvrij onderdak aan de aanstormende talenten van de profclubs en stelt faciliteiten, zoals zwembad en recreatieve voorzieningen, beschikbaar aan de jeugd. Plaatsman: 'De Krim is een supersponsor. De spelers worden in de watten gelegd.' Dat is niet de enige reden waarom de clubs komen. 'Ze doen ook mee omdat ze hier wedstrijden met weerstand kunnen spelen. Hier komen ze hun gelijke tegen. Van ons wordt ook verwacht dat wij ons goed wapenen. Daarom proberen we een goed team neer te zetten.'

Voor de selectie van achttien spelers heeft trainer Ralph Koning een rondje gemaakt langs de Texelse voetbalclubs met juniorendteams en langs de lijn gekeken welke talenten in zijn team passen. De Texelse selectie die hij heeft samengesteld bestaat uit veertien spelers van Texel'94, drie van SV De Koog en een voetballer van SV Oosterend. Plaatsman: 'Ralph is objectief en heeft echt naar de kwaliteit van de spelers gekeken.' De spelers komen uit de C- en B-junioren, allen beneden de veertien jaar.

Dinsdagavond stond de eerste gezamelijke training op het programma. Het ging er enthousiast, speels en fanatiek aan toe. Koning liet ze allerlei oefeningen doen, met en zonder bal en met hesje en zonder hesje. Uit het dragen daarvan mag geen conclusie worden afgeleid. Plaatsman: 'Iedereen speelt, we wisselen spelers door en daarmee proberen we conditieproblemen te voorkomen. Vooral tegen het eind van zo'n toernooi wil de vermoeidheid nog wel eens toeslaan.'

Volgende week dinsdag staat een oefenwedstrijd tegen het juniorenteam Texel'94 B1 op het programma. Toeschouwers zijn tijdens het toernooi van harte welkom om de verrichtingen van de jeugd te aanschouwen. Het Krim Toernooi wordt gehouden op het complex van Texel'94.

Het begint zaterdag om 10.00 uur en zondag om 9.45 uur. Titelverdediger is het team van PSV.