Zandsuppletie gaat anders in toekomst

Waar ga je in de toekomst zand aanbrengen langs de kust, waar ga je duinen meer hun eigen gang laten gaan en op welke manier zorg je ervoor dat het strand ook aantrekkelijk blijft voor toeristen.

Het waren enkele vragen die gisteravond aan de orde kwamen op een informatieavond over het Deltaprogramma in het gemeentehuis in Den Burg. Het Deltaprogramma behelst onderzoek naar de vraag hoe Nederland de komende vijftig tot honderd jaar de veiligheid van de kust in stand moet houden als de zeespiegel stijgt. Concrete antwoorden op de vragen kwamen niet naar voren. De avond was vooral bedoeld voor medewerkers van het Deltaprogramma om te laten zien waar zij mee bezig zijn en om te horen wat er op Texel leeft.

Spreker Albert Oost van onderzoeksinstituut Deltares zette uiteen dat naar verwachting in de toekomst meer zand nodig zal zijn om de kust te blijven verstevigen. Nu wordt volgens hem jaarlijks zo'n 12 miljoen kubieke meter zand gebruikt voor de kust waarvan vaak een hoop bij Texel.

Als het meer gaat worden, komt de vraag aan de orde waar wel en geen zand zou moeten komen. Spreker Petra Goessen liet weten dat hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bezig is met dynamisch kustbeheer van de duinen langs de Noordzee en binnen dat kader kan bekeken waar in de toekomst wel of geen suppleties nodig zijn. Dynamisch kustbeheer houdt kortgezegd in dat er inkepingen in de zeereep mogen ontstaan, zodat het zand beter kan verstuiven.

Pieter de Vries van de gemeente vroeg aandacht voor de toeristische kant van het strand. Als dat in de toekomst door een dikke suppletie onaantrekkelijk zou worden voor toeristen, gaat er iets niet helemaal goed. Pieter den Besten van het ministerie van Infrastructuur, voorzitter van de avond, merkte op dat dan gezocht moet worden naar een situatie waarin het strand toch aantrekkelijk blijft voor toeristen.

Burgemeester Francine Giskes vroeg de medewerkers van het Deltaprogramma rekening te houden met lopende zaken als Natura 2000. Binnen het Deltaprogramma heeft Texel al te maken met twee afzonderlijke terreinen (zone Kust en zone Waddengebied) en het is volgens haar niet de bedoeling dat er allerlei onderlinge verschillen in programma's en regelgeving gaan ontstaan.

De burgemeester vond het prettig dat er afgevaardigden van het Deltaprogramma naar Texel waren gekomen om uitleg te geven. Dat daar behoefte aan was, bleek uit vragen uit de zaal. De eerste vraag was welke Texelaars zich eigenlijk met het Deltaprogramma bezig houden, maar daarop bleef een antwoord een beetje uit.

Tot teleurstelling van een aantal aanwezigen ging het gisteravond alleen over de Noordzeekant. De medewerkers van het Deltaprogramma beloofden tegen het eind van het jaar terug te keren om dan ook over de toekomst van de waterkeringen aan de Waddenkant te praten. Zo ver waren ze nu nog niet. De informatiebijeenkomst werd door enkele tientallen Texelaars bezocht.