Het Waalenburgerdijkje was een zware horde. (Foto Martin Baptist)
Het Waalenburgerdijkje was een zware horde. (Foto Martin Baptist) Foto: Martin Baptist

Warme sfeer bij koude marathon

'Heel erg koud, afzien, maar ook heel gezellig, sfeervol en goed verzorgd.' Ellen Berger, deelnemer aan de zaterdag gehouden Halve Marathon van De Waal, was moe maar voldaan na afloop van de door haar volbrachte 10,6 kilometer. 

Regen en wind, verre van ideale omstandigheden voor rondje De Waal. Desondanks gingen 252 loper van start, nooit eerder waren het er zóveel. Het zegt iets over het evenement, waarvan de kleinschaligheid, de hartelijke sfeer, het landelijke tracée en de goede verzorging steeds meer deelnemers lokt. Ook vanaf de overkant groeit het aantal liefhebbers. Het zegt ook iets over de groeiende populariteit van de loopsport. 'Het is gezond, maar ook ontzettend leuk', vertelt Berger, die drie keer per week hardloopt met Anne Noordeloos en Clementine de Wit. 'Ik zou eigenlijke de halve marathon lopen, maar met dit weer vond ik dat te zwaar. Clementine heeft wel de halve gelopen en ging er al vrij snel vandoor.' De debuterende kapster finishte in een tijd van 2.05.11 en dwong daarmee alom respect af. Berger vertelt dat vooral het Waalenburgerdijkje, waar de lopers tegen wind in moesten lopen zwaar was, maar dat het venijn hem toch vooral in de Staart zat, het laatste stuk voor de finish. Snelste loper op de halve marathon (ruim 21 km) was Jaap Witte, die in 1.17.50 over de finish ging, op ruime afstand voor nummer twee Lutz Lohse (1.23.27). Een knappe prestatie van Witte, die gewend is om kortere afstanden te lopen. Derde werd Jeroen Driehuis uit Zwolle (1.26.51). Snelste vrouw op de halve was Esther van Bochove uit Utrecht (1.46.30). Derde vrouw op deze afstand was de Texelse Corrie de Jager (1.56.30). Op de tien kilometer was er bij de vrouwen goud voor Jasmijn van der Burg (46.17). Dat de hoogste eer bij de prijsuitreiking in De Wielewaal aan haar voorbij ging, kwam doordat de tijdregistratie bij de finish hinder ondervond van toeschouwers die zich tussen de jury en de hardlopers hadden geposteerd. Na hertelling bleek dat de tweede prijs naar Margot van de Ven uit Den Burg ging (49.41) en de derde naar Emma van den Berg uit Utrecht. De tien kilometer bij de mannen werd een Texels feestje. Winnaar werd Thomas Gerritsen (43.29), tweede David van Logchem (43.31) en derde Yvo Witte (44.31). Strijd werd ook geleverd op de vijf kilometer, met als winnaar Hessel Arendsman (19.36), tweede Pieter Dogger (21.18) en derde Rick Westerdaal (25.23). Bij de dames won op deze afstand Silve Schoorl (23.21). Voor alle deelnemers stond na afloop warme soep klaar en was er een presentje. De organisatie stond een moment stil bij het overlijden vorig jaar van oud-onderwijzer Jan Driehuis, jarenlang speaker en boegbeeld van de Halve Marathon van De Waal.

Voor de loterij, met prijzen die beschikbaar zijn gesteld door het plaatselijke bedrijfsleven en loten die werden getrokken door notaris Dogger, werden enkele prijzen niet afgehaald. Ze vielen op de nummers 204 en 275. De winnaars kunnen zich melden bij de organisatie, tel. 313843.