In het midden de auto in het water, rechts de naderende traumahelikopter, links de andere hulpdiensten. (Foto Pip Barnard)
In het midden de auto in het water, rechts de naderende traumahelikopter, links de andere hulpdiensten. (Foto Pip Barnard) Foto: Pip Barnard

Auto bij De Cocksdorp 

in het water geraakt

Aan de Stengweg, tussen bebouwde kom van De Cocksdorp en Dorpszicht, raakte donderdagavond even na tien uur een auto te water. De vier inzittenden werden met onderkoelingsverschijnselen afgevoerd.

Brandweer en politie waren met groot materieel uitgerukt, ook de duikploeg van de brandweer uit Heerhugowaard. Dit is gebruikelijk bij een dergelijk ongeval, waarbij nooit helemaal zeker is of er misschien nog een tweede partij bij betrokken is of dat er meer mensen in de auto zaten. De duikers konden rechtsomkeert maken toen duidelijk was dat het ongeval alleen de vier mannen in de auto betrof.

Bekneld geraakt

Brandweer en ambulance kwamen vrijdagmiddag in actie voor een kind dat in het skatepark aan de Elemert in Den Burg bekneld was geraakt.

Het kind was met een knie tussen de spijlen van de skateramp gekomen en kon niet meer los komen. Omstanders hadden al geprobeerd de spijlen te verbuigen met een ijzeren staaf, maar waren er niet in geslaagd het kind te bevrijden. Uiteindelijk slaagden de ambulancebroeders hier wel in.

Zij hadden al het geluk van de wereld dat het ongeluk vroegtijdig werd ontdekt door een inwoner van De Cocksdorp, die langs de weg haar hond uitliet. Zij waarschuwde direct haar man, die verschillende keren in het water dook om de mannen uit de wagen te halen, die op zijn kop in het water terecht was gekomen. De brandweer verklaarde later dat deze man met gevaar voor eigen leven heeft gehandeld en dat het te danken is aan zijn opleiding tot marinier dat het zo is gelopen. 'Als hij er niet was geweest, waren de mannen ongetwijfeld verdronken', aldus de officier van dienst. De vier inzittenden werden nu door de brandweer opgevangen en met de ambulance naar diverse ziekenhuizen gebracht. Eén van hen, de 47-jarige bestuurder van de auto, was buiten bewustzijn toen politie en brandweer arriveerden en zijn vitale functies stonden op een zeer laag pitje, de andere drie waren redelijk tot goed aanspreekbaar, maar alle vier vertoonden ze zware onderkoelingsverschijnselen. De mannen waren afkomstig uit Castricum, Leeuwarden en Heerenveen. Van de bestuurder, die later weer aanspreekbaar was, werd bloed afgenomen om de aanwezigheid van alcohol te controleren.

De politie doet nog onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De weg ter plaatse is breed en recht, met tussen het water en de weg een zeer brede strook gras. Op het moment van het ongeval was het donker, maar de weersomstandigheden waren niet uitzonderlijk. Wel was het dermate koud, dat onderkoeling de mannen fataal zou zijn geworden als ze niet zo snel uit het water waren gehaald en in de brandweerwagen opgevangen. 'De man die hen uit het water heeft gehaald, heeft echt een heldendaad verricht', aldus de officier van de brandweer. 'Ik zou mijn manschappen altijd afraden een dergelijke actie te ondernemen, omdat het henzelf gevaar kan opleveren. Gelukkig wist deze man hoe hij met dergelijke omstandigheden moet omgaan en het zal voor hem waarschijnlijk geen blijvende gevolgen hebben.'