Skelet potvis 

naar Ecomare

De botten van de potvis die bij de Razende Bol op Texel aanspoelde zijn vandaag van de NIOZ-haven naar Ecomare overgebracht.

Daar wordt het skelet de komende maanden verder geprepareerd en in elkaar gezet. Bij de NIOZ haven is de potvis onder leiding van preparateur Chris Walen ontleed. Eerst is zoveel mogelijk vlees van het skelet verwijderd. Daarna hebben de botten enkele weken in een speciale oplossing gelegen. Dit wordt maceratie genoemd: het via gecontroleerde rotting verwijderen van vlees. Inmiddels zijn de botten schoon en gebleekt en kan het skelet in elkaar worden gezet. Dit gebeurt bij Ecomare, waar het proces gevolgd zal kunnen worden door de bezoekers.

Door de omvang van het skelet belooft het transport een spectaculair schouwspel te worden. Walen heeft enkele maanden nodig om het skelet te bouwen. De dagen dat hij aan het werk is, worden aangekondigd in de pers en op de website van Ecomare. Bezoekers zijn welkom een kijkje te nemen bij de werkzaamheden. Het skelet van de potvis wordt uiteindelijk onderdeel van de vaste expositie van Ecomare. De laatste keer dat op Texel een potviskadaver strandde was in 1953. Delen van dit skelet liggen bij de entree van Ecomare