Dieren gered, schuur verloren,

percelen in omgeving ontruimd

De brand werd rond half negen gemeld. Uit voorzorg werden gedurende de avond meerdere percelen in de buurt ontruimd of in staat van paraatheid gebracht, Uiteindelijk waren deze voorzorgen niet nodig, maar gezien de wind en andere omstandigheden had het makkelijk anders kunnen lopen.

Al vrij snel nadat de eerste brandweerwagen ter plaatse was, werd duidelijk dat een tweede wagen nodig was. Dit omdat de brandkraan te ver uit de buurt was en de brandweerlieden dus teveel tijd kwijt zouden zijn met heen en weer lopen. Een tweede wagen was daarom nodig ter ondersteuning. In de loop van de avond zouden nog meer wagens worden opgeroepen, met name om de omliggende percelen te beschermen tegen brandgevaar door rondvliegende vonken. Omdat de schuur geen gevaarlijke stoffen of levende have bevatte, besloot de dienstdoend officier geen manschappen in gevaar te brengen en de schuur te laten uitbranden. Dat bleek een verstandig besluit toen een kwartier na het begin van de brand twee oliedrums in de schuur explodeerden en een vuurpaddenstoel van enkele tientallen meters hoog veroorzaakten. Een in de buurt van de brand gelegen woning was tegen die tijd al uit voorzorg geƫvacueerd.

In overleg met de bewoner werd een andere schuur in de buurt niet ontruimd, om de daarin gestalde paarden geen onnodige stress te bezorgen. Wel werd alles voor een eventuele evacuatie in gereedheid gebracht, zodat snel kon worden gehandeld als de situatie daarom vroeg, wat in verband met de naar het oosten ruimende krachtige wind niet ondenkbaar was. Uiteindelijk bleek deze voorzorg niet nodig.

De dienstdoend officier besloot wel extra wagens op te roepen, toen bleek dat een benedenwinds gelegen schuur crossauto's, strandhuisjes en een lasinstallatie bevatte. Bij het overslaan van de brand had dit tot ernstige problemen en gevaarlijks situaties kunnen leiden. De brandweer liet de schuur, waarin voornamelijk hooi- en strobalen waren opgeslagen, uiteindelijk gecontroleerd uitbranden. Zondagmiddag werden nog nabluswerkzamheden uitgevoerd.

Snelle respons

De brandweer was bij de brand op het Oude Dijkje snel ter plaatse, wat alles te maken heeft met een nieuwe werkwijze.

Werd eerder bij een melding aan de telefoon bepaald welke inzet nodig was, bij de nieuwe werkwijze wordt direct een adres gevraagd en een eerste blusvoertuig op weg gestuurd. Dit resulteert in een tijdswinst van gemiddeld veertig procent.