Texel blijft welkom binnen samenwerking

Texel is van harte welkom om met de andere Waddeneilanden te blijven samenwerken. Die boodschap gaf Jurrit Visser, burgemeester van Terschelling, woensdagavond af aan de Texelse politici.

Burgemeester Visser, voorzitter van het samenwerkingsverband VAST van de vier Friese eilanden, was te gast bij de commissievergadering op het gemeentehuis in Den Burg om met de raadsleden te praten over de toekomst van de samenwerking die volgend jaar moet worden herzien.

De Texelse raadsleden willen daarmee door, maar dan zonder het Waddenkantoor in Harlingen. Visser stelde dat het een klein kantoor is en dat het nodig is om zaken geregeld te laten verlopen. Hij refereerde aan het gegeven dat de eilanden allemaal eigengereid zijn en dat sturing binnen de samenwerking op zijn plek is. Recent zijn de gemeentesecretarissen van de vier eilanden als directieraad van het kantoor aangesteld om die sturing verder vorm te geven.

Volgens Visser hebben de Friese eilanden binnen VAST inmiddels grote sprongen vooruit gemaakt en werken ze onder meer samen op het gebied van ICT. Volgens Visser heeft dat een hoop zorgen uit handen genomen. 'We kunnen niet alles zelf blijven doen. We hebben elkaar nodig om te blijven bestaan.' Texel werkt nu alleen samen met de vier Friese eilanden als het waddengerelateerde zaken betreft.

Volgens de voorzitter zijn Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog binnen VAST echter niet per definitie tot elkaar veroordeeld. Hij wees erop dat elk eiland ook zijn eigen samenwerkingspartners elders heeft.

Een ding is uitgesloten; de Friese eilanden gaan volgens Visser niet meer discussiëren over de gemeenschappelijke regeling waarop VAST is gebaseerd. 'Die structuur blijft.' Hij vroeg de Texelse raadsleden nog eens na te denken over een besluit om het huidige budget voor de Waddensamenwerking te verlagen van een ton naar €54.000,-.

De Terschellinger burgemeester benadrukte dat de vijf Waddeneilanden in Den Haag sterk overkomen als ze als eenheid opereren, bijvoorbeeld wanneer als gevolg van de eilandpositie uitzonderingen moeten worden gerealiseerd. 'Dat kun je nooit alleen doen.'

De samenwerking levert Texel volgens Visser indirect ook resultaten op. 'Kijk naar de zandige dijkversterking bij de Prins Hendrikpolder. Dat was niet voor elkaar gekomen als burgemeester Giskes niet namens het Eilander College (dagelijks bestuur van VAST) in het programma Naar Een Rijke Waddenzee had gezeten.'