'Proef flitsvergunning gemeente geslaagd'

Een proef met 'flitsvergunningen' is succesvol afgrond. Dat heeft de gemeente in een persbericht laten weten.

De pilot werd gehouden bij het team Vergunningen. Aanvragen voor een omgevingsvergunning die via een digitaal loket werden ingediend en aan alle voorwaarden voldeden, konden volgens de gemeente binnen een aantal werkdagen worden verleend. 'Een aanvraag voor een dakkapel op een recreatiewoning wordt binnen vijf werkdagen verleend.'

Volgens de gemeente werden de aanvragen na binnenkomst getoetst aan de hand van een checklist. Als ze volledig waren, kon het team Vergunning er meteen mee aan de slag. Het team werkt volgens de gemeente volledig digitaal. 'Van digitale aanvraag tot digitale ondertekening van besluiten en bouwtekeningen.'

De gemeente hanteert meerdere voorwaarden om voor een flitsvergunning in aanmerking te komen. Rondom de aangevraagde dakkapel moet bijvoorbeeld minimaal een halve meter pannendak zichtbaar blijven. De stahoogte moet minimaal 2,10 meter zijn en de vloerafscheiding 0,85 meter boven de vloer zijn. In de dakkapellen moeten tevens regelbare ventilatieroosters aanwezig zijn.

Wanneer een dakkapel wordt gebruikt voor een badkamer moet deze worden geventileerd met een ventilatiepijp van 125 mm met een capaciteit van 14 liter per seconde. De afstand tot de perceelgrens moet groter zijn dan 3 meter, om mogelijk brandoverslag te weren.

Als er een grote dakkapel wordt geplaatst in combinatie met een tweede badkamer, moet er buiten een tweede parkeerplaats komen, omdat de gebruiksoppervlakte behoorlijk wordt vergroot. De gemeente bekijkt 'op basis van de verdere ervaringen' of de flitsvergunning ook op andere type bouwwerken kan worden toegepast.

Geslaagd

Esther Speklé uit Den Hoorn is geslaagd voor de opleiding Neuro Linguistisch Programmeren-Practitioner aan de New Life University te Utrecht.Zij vervolgt de opleiding voor 'Master'.