Wethouder Hennie Huisman, Gert Pansier en Albert Hoven in de Texelse stand in Tilburg.
Wethouder Hennie Huisman, Gert Pansier en Albert Hoven in de Texelse stand in Tilburg. Foto: Gerard Timmerman

Promotie bij aftrap Sport Week

'Texel heeft een omgeving die uitnodigt om te sporten en biedt enorme kansen op het gebied van sport en recreëren. Dorian van Rijsselberghe is natuurlijk het mooie voorbeeld hoe je vanuit die kansrijke omgeving kunt komen tot prachtige prestaties.'

Dat zei wethouder van Sport Hennie Huisman dinsdag tijdens het NOC*NSF Sport Plein in Tilburg. In de schouwburg werd de aftrap verricht van de Nationale Sport Week op 20-27 april, waarvan de afsluiting plaatsvindt op Texel.

De bijeenkomst was formeel, maar ook een geschikte gelegenheid om andere betrokkenen te onmoeten en 'lijntjes uit te rollen', aldus Huisman. Ze greep de bijeenkomst waarbij 300 vertegenwoordigers van gemeenten, bedrijfsleven, sportbonden, onderwijs en pers aanwezig waren aan om Texel als sporteiland op de kaart te zetten.

Huisman vertelde dat ze zelf was gaan hardlopen en vorig jaar de 21 km van de Texel Halve Marathon had gelopen. Ter vergelijking liet ze weten dat ze in Amsterdam nooit de behoefte had gevoeld zo in de buitenlucht te sporten. 'We hebben duidelijk gemaakt dat het ons streven is om meer mensen te laten sporten in de buitenlucht.'

Ze schetste in woord en beeld wat van 'haar' sporteiland mag worden verwacht wanneer de tiende editie van de Nationale Sport Week hier op zaterdag 27 april feestelijk wordt afgesloten. 'Een korte maar 'flitsende' film, samengesteld door John Smit, sprak de aanwezigen in de zaal erg aan', meldt Dick van der Weide.

Huisman meldde dat het Texels sportieve boegbeeld Dorian van Rijsselberghe aanwezig zal zijn op de finaledag van de Nationale Sport Week. Ze nodigde de landelijke sportwereld en sportliefhebbers uit naar het eiland te komen en 'deze kansen te ervaren en te benutten'.

Huisman werd in Tilburg vergezeld door vier leden van het uitvoerend comité dat de finaledag voorbereidt: Gert Pansier, Albert Hoven, Menno Siebinga en Dick van der Weide. In de foyer hadden ze een informatiestand ingericht. Om de aanwezigen in de sfeer te brengen deelden zij de DVD 'Texel in beweging, een eiland om te ontdekken' uit. Dit is een 51 minuten durende film die in samenwerking met het Texelfonds tot stand is gekomen.