Zienswijzen tegen het bestemmingsplan Buitengebied richten zich vooral op de strenge regelgeving met betrekking tot  uitbreiding. (Foto Ton Zegers)
Zienswijzen tegen het bestemmingsplan Buitengebied richten zich vooral op de strenge regelgeving met betrekking tot uitbreiding. (Foto Ton Zegers) Foto: Pip Barnard

Meeste commentaar op strikte regelgeving

Het ontwerp bestemmingsplan voor het buitengebied heeft maar liefst 390 zienswijzen opgeroepen. De helft daarvan was gericht op de regelgeving voor agrarische bestemmingen zoals de tegenvallende uitbreidingsmogelijkheden en het verbod op nieuwe veestallen.

Hiernaast waren er diverse verzoeken om bestemmingswijziging van een agrarisch blok op het moment dat de bedrijfsvoering stopt of bij aanpassingen van het bouwvlak of het erf. Verder hebben de erg strikte regels voor gebieden met archeologische waarde en de omvang van deze gebieden veel weerstand opgeroepen. Enkele tientallen boeren maakten voor het indienen van hun bezwaren gebruik van een standaard zienswijze die door LTO Noord was ontworpen, al dan niet aangevuld met opmerkingen betreffende de eigen situatie. Gemeente en LTO gaan binnenkort bekijken of er mogelijkheden zijn om het plan beter te laten aansluiten op de wensen van de sector.

Ongeveer honderd zienswijzen zijn afkomstig uit de recreatiesector. Deze gaan over slaapplaatsen en bouw- en uitbreidingsmogelijkheden. Verder gaan circa zeventig zienswijzen over woningen in het buitengebied, waaronder verzoeken om het bestemmingsvlak of bouwvlak aan te passen.

Het overgrote deel van de binnengekomen zienswijzen gaat over de eigen, specifieke situatie van de afzender. Daarnaast werd gereageerd door instanties en organisaties zoals de provincie, het Hoogheemraadschap, Staatsbosbeheer, Texels ondernemersplatform, Landschapszorg Texel en de sinds kort actieve Werkgroep Kernwaarden die het hele ontwerpplan hebben doorgenomen en van commentaar voorzien.

Medewerkers van de betreffende gemeentelijke afdeling hebben voorlopig de handen vol aan de behandeling van de zienswijzen. Zij gaan na in hoeverre rekening kan worden gehouden met de vaak tegengestelde wensen en brengen daarover in april advies uit aan b en w. Het college adviseert vervolgens de raad. Volgens plan zal die in mei de zienswijze en het plan behandelen en er een besluit over nemen. Voorafgaand aan de behandeling door de raadscommissie krijgen de indieners van een zienswijze bericht. Na vaststelling door de raad treedt het plan nog niet in werking. Eerst wordt het opnieuw ter visie gelegd en is er gelegenheid eventueel in beroep te gaan bij de Raad van State.

Handhaving

Wie een woning recreatief verhuurt of er niet volgens de regels logies met ontbijt verstrekt, moet dit jaar rekening houden met optreden van de gemeente.

Dat blijkt uit het ´Uitvoeringsprogramma toezicht en handhaving´ dat het college aan de raad zal voorstellen. Omdat de menskracht ontbreekt om overal achteraan te gaan, hanteert de gemeente een lijstje van prioriteiten. Naast het strijdig gebruik van woningen wordt dit jaar ook aandacht geven aan de wijze waarop gebruik wordt gemaakt van de regels voor vergunningvrij bouwen, de goede staat van bestaande bouwwerken, het ontstaan en gebruik van terrassen en, speciaal voor De Koog, reclame-uitingen en uitstallingen. Verdere controles zullen worden uitgevoerd in het kader van het nieuwe bestemmingsplan voor het buitengebied.