Gert Pansier, Albert Hoven en Hennie Huisman in de Texelse stand in Tilburg.
Gert Pansier, Albert Hoven en Hennie Huisman in de Texelse stand in Tilburg. Foto: Jeroen van Hattum

TexelCampings voelt niets voor terugkeer hekken Kogerstrand

TexelCampings voelt helemaal niets voor een verlenging van de proef met de hekken rond camping Kogerstrand.

Die boodschap gaf directeur Harry Mathijsen woensdagavond onomwonden af in de commissievergadering bij de bespreking van de omgang met de openbare orde in De Koog komende zomer.

Als het aan het college ligt, komen er dit jaar opnieuw hekken rond de camping om te bekijken in hoeverre daarmee de overlast voor De Koog kan worden beteugeld. Mathijsen, eerder al kritisch over een vervolg, kaartte aan dat zowel zijn managementteam als Raad van Commissarissen niet met de hekken verder willen gaan. Hij verwees ook naar een petitie onder de vaste gasten van Kogerstrand die circa 250 handtekeningen tegen de hekken opleverde.

Burgemeester Francine Giskes legde zich nog niet neer bij de afwijzing van TexelCampings en hield de deur open. Zij gaf aan met de organisatie in gesprek te willen blijven. 'Gun ons nog een extra ronde in het belang van De Koog.' Volgens haar moet er over twee weken meer duidelijkheid zijn als de raad besluiten neemt over de omgang met de openbare orde komend seizoen.

Een openstaande vraag is wie gaat meebetalen aan de dorpswachten. De natte horeca in De Koog betaalde tot en met vorig jaar mee via de Stichting Horeca en Evenementen De Koog, maar die is opgeheven. Burgemeester Giskes gaf aan 'stevig in overleg' te zijn met de natte horeca. De gemeente wil de kosten niet alleen dragen. 'We kijken of we de kosten breder kunnen delen en in het uiterste geval kun je ook naar de vergunningen van zaken gaan kijken.'

D66 hield een pleidooi voor cameratoezicht, maar dat wordt volgens de burgemeester in de praktijk lastig uitvoerbaar. GroenLinks opperde alleen in de Boodtlaan camera's op te hangen.