Raadsleden geweigerd bij avond over haven

Raadsleden waren afgelopen maandagavond niet welkom bij de besloten avond over de toekomst van de haven van Oudeschild.

De raadsleden deden daar woensdagavond hun beklag over tijdens de commissievergadering. Het onderwerp kwam los, nadat Hielke Bruining zich had beklaagd dat hij niet naar binnen mocht. Hij voegde daar aan toe dat raadslid Alfred Schaatsenberg (PvdA) ook te horen had gekregen dat hij niet aanwezig mocht zijn.

Schaatsenberg gaf daarna aan dat hij niet blij was met de weigering. Als raadslid had hij graag geluisterd naar de plannen die gepresenteerd werden. 'Ik was niet van plan om in te spreken, maar als raadsleden moeten we straks wel beslissingen nemen.' Jur Schuiringa (VVD), Jaap Vlaming (GroenLinks) en Cees Hoogerheide (D66) toonden eveneens hun onvrede over de gang van zaken. Hoogerheide beschouwde het niet aanwezig mogen zijn als twijfel aan de integriteit van de raadsleden. Hij wees het college erop dat zij zwijgplicht hebben over zaken waarover ze nog niet mogen praten.

Wethouder Edo Kooiman (haven) stelde dat hij de integriteit van de raadsleden niet in twijfel trok. Volgens hem hadden raadsleden bij de avond aanwezig kunnen zijn, maar was besloten het toch niet te doen.Volgens de wethouder ging de voorkeur uit naar beslotenheid in plaats van openbaarheid, omdat anders een aantal ondernemers hun plannen niet zou presenteren aan de stuurgroep en de projectgroep die zich met de toekomstvisie voor de haven bezighouden.

Kooiman deed de raadsleden woensdagavond het voorstel de ondernemers nog een een keer te laten komen, zodat zij ook aan de raadsleden hun plannen zouden kunnen presenteren. Op vragen van Schuiringa antwoordde hij dat de visie naar verwachting in juni door de raad kan worden vastgesteld. 'Het kan snel gaan, maar dat is afhankelijk van de ambities van de raad.'

Vlaming zei in omfloerste bewoordingen dat de gekozen opzet voor de avond twijfel deed ontstaan rond de vraag of de voorinformatie aan de raad misschien beter had moeten zijn. Kooiman liet weten dat wat betreft de raad de kaders heeft vastgesteld en dat aan de hand daarvan nu wordt gewerkt. Er komt volgens hem nog een avond voor de raad met 'tusseninformatie.'

De avond op het gemeentehuis was belegd door de projectgroep Haven Oudeschild om concrete ideeën en plannen voor de haven te horen, zodat die nog meegenomen kunnen worden in de toekomstvisie. De projectgroep had gemerkt dat daar nog behoefte aan was. Er ontstond verwarring, nadat in een advertentie gesteld was dat 'iedereen met ideeën of plannen' van harte was uitgenodigd en 'geïnteresseerden zich van te voren moesten aanmelden'.

De mogelijke komst van coupure, één van de zaken die speelt op de haven, kwam woensdagavond al even aan de orde. Kooiman liet weten dat hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gegevens heeft verstrekt en dat specialisten nu technische berekeningen aan het maken zijn over de haalbaarheid.