Avond over

omgang water

In het gemeentehuis aan de Emmalaan in Den Burg wordt maandagavond 11 maart een bijeenkomst gehouden over het Deltaprogramma.

Er wordt gesproken over de manieren waarop het land in de toekomst kan worden beschermd tegen hoog water en op welke manier de zoetwatervoorziening op het eiland op peil kan worden gehouden. Voor de Waddeneilanden geldt specifiek de vraag hoe er in de toekomst verder met de zandsuppleties moet worden omgegaan.

De bijeenkomst wordt gehouden door het landelijk Deltaprogramma, hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de gezamenlijke Waddeneilanden en de gemeente. Er wordt informatie verstrekt over het Deltaprogramma en gediscussieerd over de vraag hoe op Texel om te gaan met veranderingen in onder meer klimaat en zeespiegelstijging. Bedoeling is dat die vraag wordt gekoppeld aan de ambities van Texel. In het Deltaprogramma, dat wordt aangevoerd door Deltacommissaris Wim Kuijken, wordt vijftig tot honderd jaar voorruit gekeken.

Bekeken wordt onder meer welke kansen er voor Texel in het verschiet liggen op economisch, cultureel, historisch en ecologisch gebied. De avond begint om 19.30 uur. Burgemeester Francine Giskes wees er woensdag tijdens de commissievergadering op dat het Deltaprogramma een onderwerp is waar zowel de Noordzeekust als de Waddenkust mee te maken gaat krijgen.

Wet dwangsom

Het college moet meer aandacht besteden aan de Wet Dwangsom. Dat staat in een motie van D66 die over twee weken tijdens de raadsvergadering vermoedelijk wordt aangenomen.

De motie kreeg woensdag in de commissievergadering steun van Texels Belang, VVD, D66 en de PvdA. De wet, die sinds oktober 2009 van kracht is, komt erop neer dat de gemeente dwangsommen moet betalen als er te laat besluiten worden genomen over aanvragen. D66 had op de website van de gemeente gezocht naar informatie over de wet en dat was volgens de partij lastig te vinden. Nils Lely (PvdA) maakte de kanttekening dat het niet de bedoeling kan zijn voortaan voor alles dat niet meteen op de site te vinden is flyers en brochures te gaan maken. Astrid van de Wetering (D66) kaartte aan dat vermoedelijk veel mensen niet van het bestaan van de wet op de hoogte zijn en daar wilde ze verandering in zien.