Een cursus twitteren is één van de ruilobjecten van Lets Texel. (Foto Gerard Timmerman)
Een cursus twitteren is één van de ruilobjecten van Lets Texel. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Lets Texel: ruilen van 

goederen of diensten

Hoe gaan Texelaars om met de crisis? Ruilen, is één van de suggesties. Sinds 2005 gebeurt dat hier al op georganiseerde schaal via Lets Texel, Local Exchange Trading System, een ruilkring van goederen en diensten.

'Bepaalde klussen die je zelf niet kunt of waar je geen tijd voor hebt, vraag je niet zomaar iemand. Wel via Lets. Toen ik laatst in mijn huis bezig was, kwam ik er niet aan toe om de gordijnen te doen. Iemand bood spontaan aan dit te doen, als ruil. Het geeft een kick als zo iemand gewassen en gestrekken gordijnen komt brengen.' Marianne Witte praat enthousiast over Lets Texel. Een systeem waarbij wel wordt 'betaald' voor goederen of diensten. Niet met euro's, maar met punten, 'boetjes'. Een boetje is ongeveer €1,-waard. Daarmee kun je dan weer goederen of diensten 'kopen' van Texelaars die ook bij Lets Texel zijn aangesloten. Momenteel zijn dat er 43. Er is een website (www.letstexel.nl) waarop alle vraag en aanbod van de leden staat.

Joke Brom en Marianne Witte van Lets Texel: 'Iedereen heeft wel iets te bieden, van schoonmaken tot helpen met de belastingaangifte. Iemand ergens heenrijden, ramen lappen, sokken breien, oppassen, een cursus twitteren, de hond uitlaten, een grasmaaier uitlenen, een tv repareren, computerles geven. Alles is mogelijk en het levert soms ludieke acties op die je voor geld niet zou doen, maar wel voor boetjes.'

'Goederen krijgen een tweede leven, dus Lets is duurzaam. Bovendien is Lets sociaal, door te handelen leer je allerlei nieuwe mensen kennen. Je hoeft niet speciaal iets terug te doen voor degene die iets voor jou heeft gedaan, je kunt met alle leden handeldrijven. Lets werkt hetzelfde als de gewone economie, maar dan zonder geld.

Een voorbeeld: Pieter biedt timmerwerkzaamheden aan. Marieke's schutting is net kapotgegaan. Ze belt/mailt Pieter en ze spreken af dat hij de reparatie gaat doen voor 35 boetjes. Als de klus klaar is maakt Marieke via internet 35 boetjes over naar Pieter. Een week later is Pieter jarig. Hij vraagt via de website wie er een taart voor hem wil bakken. Daar reageert Sonja op, zij vraagt 12 boetjes voor de taart, die kan Pieter betalen met de boetjes die hij met de timmerklus heeft verdiend. Sonja vraagt op haar beurt weer of iemand haar heg wil snoeien.

De gemeente ondersteunt Lets. 'Het activeert en versterkt het gevoel van eigenwaarde. Je wordt minder afhankelijk en je hoeft ook niet steeds om hulp te vragen', aldus burgemeester Giskes. De gemeente heeft het ruilsysteem officieel een plaats gegeven in het beleid rond de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). In de praktijk komt dit er op neer dat WMO-consulenten op het gemeentehuis het systeem onder de aandacht brengen van mensen die aan het loket verschijnen. Als in de toekomst keukentafelgesprekken' bij mensen thuis worden gehouden kan het systeem als oplossing voor problemen worden genoemd.

Lets kan nog wel wat extra leden gebruiken. Want hoe breder de kring, hoe groter en veelzijdiger de vraag en het aanbod. Meer informatie via www.letstexel.nl, info@letstexel.nl of bellen met Joke Brom: 0222-318887.

De redactie houdt zich aanbevolen voor meer tips en suggesties om de crisis door te komen. Die kunnen worden doorgestuurd naar redactie@texelsecourant.nl.