Zilver voor Dorian van Rijsselberghe.
Zilver voor Dorian van Rijsselberghe. Foto: Jeroen van Hattum

Zilver op WK surfen in Brazilië

Een dag met tegenvallende resultaten heeft Dorian van Rijsselberghe afgelopen week in afgehouden van een tweede wereldtitel surfen in de RS:X.

De Texelaar werd in Braziliƫ knap vice-wereldkampioen op het WK, al was de koers uitgezet voor goud. Van Rijsselberghe lag lang op koers, maar verloor woensdag (lokale tijd) zijn leidinggevende positie in de negende en tiende voorronde. Hij werd 26ste in de negende en 16de in de tiende en laatste voorronde.

'Ik kon er niet goed bij komen wat de wind aan het doen was', liet Van Rijsselberghe weten op de website van het Watersportverbond. 'Het was een lastig windje voor mij. Het was ook super super warm en dan pomp je de longen uit je lijf om vooruit te komen. Nergens heen gaan, heel langzaam, is niet mijn sterkste punt. Het was gewoon super dramatisch zeilen met je ogen dicht. Ik zag het gewoon het niet. Het is denk ik een combinatie van allemaal dingen, maar het ligt gewoon aan mezelf, daar moet je het zoeken. Er zijn een hele hoop redenen van buitenaf die niet prettig zijn, maar ik heb slecht gevaren, ik heb het gedaan.'

Van Rijsselberghe herpakte zich donderdag door de afsluitende medalrace te winnen, maar dat was niet meer toereikend voor het goud. Dat ging naar de Engelsman Nick Dempsey op wie Van Rijsselberghe in de medalrace negen punten moest goedmaken.

Even zag het er hoopvol uit voor Van Rijsselberghe toen Dempsey achterop raakte, maar uiteindelijk eindigde hij toch als tweede in de medalrace. 'Je mag er niet van uit gaan dat hij slecht vaart', aldus de Texelaar na afloop. 'Niemand heeft een geweldige serie neergezet. Ik heb van mezelf verloren en daarmee Dempsey de titel gegeven.'

Voor de Engelsman moet de wereldtitel zoet smaken. Hij had van de zomer bij de Olympische Spelen in Engeland het nakijken bij Van Rijsselberghe en moest toen genoegen nemen met het zilver. In 2009 werd Dempsey voor de eerste keer wereldkampioen. Van Rijsselberghe pakte de titel in 2011 in het Australische Perth. In 2012 lag de Texekaar op koers om opnieuw wereldkampioen te worden, maar had toen de pech dat een overstekende surfer tegen hem botste en dat de afsluitende medalrace niet doorging.