Loodsbotter Texelstroom in actie op Sail 2008.
Loodsbotter Texelstroom in actie op Sail 2008. Foto: Gerard Timmerman

Texelstroom bij Sail

Loodsbotter Texelstroom gaat een prominente rol vervullen tijdens Sail 2013. De gelijknamige stichting grijpt het grote zeilevenement tussen Den Helder en Texel aan om de historische loodsbotter beter op de kaart te zetten.  

Donderdag 20 juni doet Sail 2013 de Texelse maritieme geschiedenis eer aan en meren zeilschepen af op de Rede van Texel. Zoals in een ver verleden zal de horizon ten oosten van Oudeschild deels schuil gaan achter een woud van masten en zeilen. De loodsbotter Texelstroom wordt ingehuurd door het loodswezen IJmuiden om de schepen binnen te loodsen. Dit gebeurt op de manier zoals dat rond 1900 gebeurde.

De Texelstroom vaart de binnenlopende schepen tegemoet, waarbij de loodsen per vlet worden overgebracht naar windjammers en andere zeilschepen. Ze gaan aan boord, loodsen de vaartuigen, conform de geschiedenis, naar de Rede van Texel ten oosten van het eiland. Zodra het schip veilig naar de goede plek is gemanoeuvreerd, gaat de loods van boord en wordt per vlet terug gebracht naar de Texelstroom. 'Vanuit historisch oogpunt gezien een bijzonder moment', meldt Renske van IJsseldijk namens de stichting tot behoud van loodsbotter Texelstroom.

Vrijdag 21 juni vertrekt het schip vanuit Oudeschild met een gezelschap gasten aan boord om de zeilschepen bij Den Helder te gaan bekijken. Als het kan varen ze ook de haven in om daar rond te kijken en schepen te bezichtigen.

Ook zaterdag 22 juni staat de loodsbotter in het teken van Sail, met aan boord Texelaars en/of toeristen. Er zijn om 10.00 en 14.00 uur afvaarten. Meer informatie hierover op de website van de Texelstroom. 'We maken er een gezellige dag van met koffie en thee met koek en aan het eind van de reis een oorlam toe.'

Vrijwilligers zijn de afgelopen maanden in touw geweest om de gerestaureerde loodsbotter uit 1906 voor te bereiden op het seizoen. De inspanningen richten zich er ook op om de bekendheid van en interesse in de loodsbotter te vergroten. Het seizoen is inmiddels gestart. Zo wordt er gevaren met bewoners van het Maartenshuis, die de tocht gratis krijgen aangeboden. Bedoeling is ook vergelijkbare Texelse groepen aan boord te krijgen.

Gevaarlijke

gedachten

In Klif 12 is zaterdag 16 maart de voorstelling 'Gevaarlijke gedachten' van Dara Faizi te zien.

Dara Faizi maakt grote stappen. In zijn korte geschiedenis heeft hij al meer meegemaakt dan menigeen in een heel leven. Van Afghaanse komaf, reisde hij via Tadzjikistan en Rusland naar Bergen op Zoom en Amstelveen. Zijn debuutprogramma 'Gevaarlijke gedachten' kreeg lovende recensies en is confronterend, grappig, uitdagend, beklemmend en vlijmscherp. Hij vertelt zonder fout sentiment en met een nuchtere, scherpe blik. De voorstelling begint om 20.30 uur, de toegang bedraagt €16,-.