Hek dakterras mag blijven

De bewoner van een pand aan de Wierstraat in Oosterend hoeft het balkonhek om zijn dakterras niet weg te halen.

Volgens de Bezwarencommissie, die eind vorig jaar een bezwaar tegen het hek behandelde, heeft het college terecht vergunning verleend. Het hek was aanvankelijk zonder vergunning neergezet, waarna een handhavingsprocedure volgde en alsnog toestemming werd gevraagd.

De bezwaarmaker stelde dat het hek illegaal was, omdat de bovenverdieping van de woning als appartement wordt verhuurd, waardoor de woning niet zou voldoen aan de bestemming 'wonen'. Volgens de Bezwarencommissie staat het bestemmingsplan kamerverhuur echter toe, zolang er geen zelfstandige woonruimte wordt gecreƫerd. Het bestemmingsplan staat eveneens dakterassen toe. Het college heeft volgens de commissie juist gehandeld door in de handhaving te onderzoeken of legalisatie mogelijk was.

Volgens de bezwaarmaker is het dakterras ook in strijd met het Burgerlijk Wetboek, omdat het te dicht bij de erfgrens ligt. Volgens de Bezwarencommissie kan dat geen reden zijn om een vergunning te weigeren. Volgens de commissie moeten dergelijke geschillen aan de burgerlijke rechter worden voorgelegd.