Legalisatie weg Mienterglop

Het college gaat door een omstreden uitweg van bedrijventerrein Nollekoog naar het Mienterglop te legaliseren.

Dat heeft het college besloten naar aanleiding van een besluit van de Raad van State. Dat oordeelde vorig jaar dat het college niet juist had gehandeld en vernietigde een besluit van 20 maart 2010, waardoor het college een nieuwe beslissing moest nemen. Dat speelt met de nieuwe beslissing in op het nieuwe, nog niet bekrachtigde, bestemmingsplan De Koog waarin de uitweg wordt toegestaan.

De vergunning voor de uitweg werd in 2007 verleend, waarna bezwaarmakers een gang langs de Bezwarencommissie, de rechtbank en de Raad van State maakten. De rechtbank en de Raad van State stelden hen in het gelijk, maar die uitspraken werden door het college bestreden.

De Raad van State was het niet eens met het besluit van 20 maart dat handhaving niet nodig zou zijn, omdat het nieuwe bestemmingsplan ruimte zou bieden voor legalisatie. Het rechtscollege wees erop dat in 2007 nog geen concreet zicht op legalisatie was en dat het college in 2005 het standpunt had ingenomen dat ontsluiting van het bedrijventerrein aan het Mienterglop niet zou worden toegestaan.