De B1-junioren van Oosterend doen mee aan een  internationaal toernooi in München. (Foto Gerard Timmerman)
De B1-junioren van Oosterend doen mee aan een internationaal toernooi in München. (Foto Gerard Timmerman) Foto: Gerard Timmerman

Junioren SV Oosterend

gaan naar München

 

De B1-junioren van SV Oosterend gaan internationaal. Het voetbalteam doet op 30 en 31 maart mee aan een voetbaltoernooi in München en speelt daar onder meer tegen teams uit Oosterenrijk, Italië, Slowakije, Polen en andere landen. 

'We gaan naar München', is al enige tijd de strijdkreet in Oosterend. 'We zijn een betrekkelijk kleine voetbalvereniging die geen grote jeugdafdeling heeft. Daarom is het des te leuker dat het nu is gelukt om een juniorenteam op de been te krijgen dat bestaat uit jongens die graag willen voetballen', vertellen coaches Bert van Zoolingen en Marcel Schuurman. Het groen-witte B1-team is een vervolg op het voormalige C-team van SVO, aangevuld met spelers van andere herkomst. Schuurman trainde in het verleden het C-team. 'Dat hield op een gegeven moment op te bestaan. Een aantal jongens wilde blijven voetballen en met een aantal vrienden wilden ze een nieuw team vormen. Uiteindelijk viel de keus om zich bij SVO aan te sluiten. Van Zoolingen: 'Juist die mix van jongens uit verschillende dorpen, die elkaar natuurlijk kennen van school. Juist daar bedachten ze dat ze samen wilden voetballen. Dat maakt het best bijzonder.' Ze werden aanvankelijk gecoached door Schuurman, die wegens drukte wat gas terug heeft genomen, zodat nu Van Zoolingen het team aanstuurt. Langs de lijn bedachten de twee het idee met deze groep wat bijzonders te gaan doen. 'Het zou mooi zijn als we deze groep wat langer bij elkaar kunnen houden, door iets geks te doen versterk je de teamgeest.' Het plan om 'internationaal' te gaan, was snel geboren. Maar dan niet op een toernooi in eigen land, want de ervaring leert dat je daar toch vooral tegen Nederlandse ploegen speelt. Naar het buitenland dus. Er werd van verschillende kanten enthousiast op het plan gereageerd. 'Leuk voor de jongens, moet je doen', kregen Schuurman en Van Zoolingen te horen.

Na overleg met het SVO-bestuur, gingen de coaches aan de slag. Er werd ingeschreven op het toernooi in München, waar clubteams uit allerlei landen elkaar ontmoeten. Van Zwitserland tot Polen en van Tsjechië tot Schotland. Aan zo'n reis en verblijf hangt een flink kostenplaatje. Om het financieel rond te krijgen zijn enkele acties gestart, waarbij ook de spelers zelf aan de slag zijn gegaan om sponsoren te zoeken. Een lotenactie is inmiddels bijzonder succesvol. 'Ondernemers reageerden enthousiast', vertelt Van Zoolingen. Voor een tweede actie is een koppeling gezocht met de Stichting (S)teun, waarbij de jeugd rondgaat met kraskaarten à €40,-. Het bedrag dat wordt weggestreept (van €0,50 tot €2,50) is de bijdrage die de sponsor betaalt.

Er moet natuurlijk ook sportief worden gepresteerd. Onder leiding van trainer Tom Witte worden de oefensessies de komende tijd geïntensiveerd. Vrijdagochtend 29 maart vertrekt de ploeg onder begeleiding van coaches en betrokken ouders richting München. Zaterdag en zondag is het toernooi, compleet met openings- en sluitingsceremonie, prijsuitreiking en feestavond. Maandagavond wordt de ploeg weer terug verwacht op het eiland.

Het voetbalteam bestaat uit Marco Drijver, Giel Drijver, Max van Zoolingen, Sander Schaafsma, Timo Westdorp, Hans Daalder, Wessel Eelman, Gijs Eelman, Jurre Daalder, Job Vermuë, Marijn Vlaming, Merijn Bakker, Jacky Kooy. Niet op de foto staan Julian Kingma en Mitchel Betsema.