Willem Ham kreeg van Joscha Schoots het eerste aandeel Texelse whisky.  (Foto De Bonte Belevenis)
Willem Ham kreeg van Joscha Schoots het eerste aandeel Texelse whisky. (Foto De Bonte Belevenis) Foto: Gerard Timmerman

Aandeel gaat als warm broodje

Voor de Texelse whisky zijn al meer dan honderd aandelen verkocht. Joscha Schoots van De Bonte Belevenis maakte dat maandag bekend tijdens een presentatie en proeverij in Het Kompas.

De whisky moet eerst nog verder rijpen en het duurt nog zeker drie jaar voordat de eerste flessen op de markt komen. Schoots startte een aandelenactie om de aanloopkosten te financieren. Voor een aandeel van €100,- krijgt men over 3,5 jaar een fles van 1,5 liter en na vijf jaar nog eens. Hij toonde zich aangenaam verrast door de eerste reacties. 'Whisky wordt als iets speciaals gezien. Ook mensen uit het hele land die ik helemaal niet ken, stuurden ons leuke mailtjes met de vraag of ze een aandeel konden kopen.'

De proeverij in Het Kompas leverde veel publiciteit op, onder meer een item in 'Hart van Nederland' van SBS6. Verschillende kenners gaven een zeer positief oordeel. Volgens hen behoort de zuivere whisky nu al tot de betere soorten. Ham: 'En de smaak kan alleen nog maar beter worden. Over een aantal jaar proef je steeds meer Texel.' Voor meer informatie: info@debontebelevenis.nl.