D66 wil onderzoek werkwijze

samenwerking Drechtsteden

Texel zou een voorbeeld kunnen nemen aan de samenwerking tussen de Drechtsteden. Dat vindt althans D66.

De partij wil morgenavond (woensdag) in de commissievergadering een motie indienen waarin het college wordt verzocht te bekijken of de werkwijze van de Drechtstreden ook bij samenwerking tussen gemeenten in de Noordkop kan worden toegepast. Dat zou in samenwerking met Den Helder moeten gebeuren. Daar kreeg het college in november al een verzoek van de politieke partijen om de werkwijze van de Drechtsteden nader te onderzoeken.

De Drechtsteden is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Dordrecht, Alblasserdam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht in de provincie Zuid-Holland. Zij stelden in 2006 een zogeheten gemeenschappelijke regeling op, waarna de Drechtsteden als organisatie ontstond. Onder meer de afdelingen sociale zaken, belastingheffing, bedrijfsvoering en facilitaire diensten van de zes gemeenten zijn bij de Drechtsteden ondergebracht.

De organisatie wordt bestuurd door een Drechtraad waarin elke politieke partij uit de zes gemeenteraden een zetel heeft. Het dagelijks bestuur is in handen van het Drechtstedenbestuur waarin van elke gemeente een burgemeester of een wethouder zit. De organisatie komt voort uit een overlegorgaan dat in 1955 werd opgericht.

Texelse en Helderse politici kwamen vorig jaar met de Drechtsteden in aanraking toen Antoin Scholten, oud-burgemeester van Zwijndrecht, tijdens een bijeenkomst van gemeenteraden en colleges uit de Kop van Noord-Holland een lezing hield. D66 stelt als aanvullende voorwaarde dat de werkwijze van de Drechtsteden in eerste instantie alleen als voorbeeld genomen moet worden bij onderwerpen waar samenwerking verplicht is.