Ieder voorjaar ligt er weer veel zwerfvuil op het vloedmerk in de Slufter.
Ieder voorjaar ligt er weer veel zwerfvuil op het vloedmerk in de Slufter. Foto: Pip Barnard

Wie helpt met vuil ruimen in de Slufter?

Staatsbosbeheer houdt zaterdag 9 maart schoonmaakactie in de Slufter. Zoals ieder jaar wordt dan het zwerfvuil opgeruimd dat in de loop van de winter is aangespoeld. Staatsbsbeheer is op zoek naar vrijwilligers die bij het opruimen willen helpen.

Elke winter loopt De Slufter enkele malen vol met zeewater. Dat levert een mooi vloedmerk op, dat in de Slufter grotendeels bestaat uit natuurlijk aanspoelsel. Het vloedmerk biedt een bijzondere levensgemeenschap van planten en dieren. De rottende resten zorgen voor andere leefomstandigheden op de grens van de zoute kwelder en de voedselarme duinen. Vooral dikke lagen rottend materiaal kunnen soortenrijk zijn. De strandoproller (een pissebed), wiervliegen en de strandkortschild leven in deze zone, bij de schoonmaakactie is het van groot belang dat dit natuurlijk afval ongestoord blijft liggen.

Helaas ligt er ook altijd veel zwerfafval in het vloedmerk, zeker na de vele stormen van afgelopen winter. Jaarlijks houdt Staatsbosbeheer een vrijwilligersactie om het vuil op te ruimen. Staatsbosbeheer zorgt daarbij voor vuilniszakken en werkhandschoenen, de gemeente neemt de afvoer van het vuil naar het overslagstation voor zijn rekening. Het transport binnen de Slufter vindt plaats door Landroverclub Texel, café-restaurant De Slufter zorgt na afloop voor een warme kop soep.

Wie aan deze actie wil meewerken, is zaterdag vanaf 9.30 uur welkom bij de ingang van de Slufter. De opruimactie duurt tot ongeveer 13.00 uur. In verband met de organisatie is het handig zich van tevoren aan te melden. Dat kan via l.bremer@staatsbosbeheer.nl.