Afbeelding
Foto: Jeroen van Hattum

'Nieuwe tuinwal vergt aanlegvergunning'

Is voor de aanleg van een nieuwe tuinwal een aanlegvergunning nodig of niet? Advocaat Maurice Frantzen zegt van wel en heeft namens buurtbewoners van Anjahoeve een verzoek tot handhaving ingediend om de aanleg van een tuinwal aldaar tegen te houden. Mocht hij gelijk hebben, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de aanleg van tuinwallen op het eiland.

De familie Huisman staat op het punt van start te gaan met de aanleg van een tuinwal rond een weiland langs de Bakkenweg en op het erf. Buurtbewoners vinden dit een aantasting van de openheid van het landschap en dat hun uitzicht hierdoor wordt beperkt. De huidige situatie is dat de gemeente geen aanlegvergunning eist voor de aanleg van een tuinwal. Volgens Frantzen is dat onterecht. Hij zegt dat het aanleggen van een tuinwal moet worden gezien als het ophogen van gronden. Het betreft hier agrarisch gebied en in dat geval is het ophogen van grond vergunningplichtig. Aangezien die niet is verleend, moet de gemeente volgens Frantzen handhaven.

De gemeente ziet de aanleg van tuinwallen niet als het ophogen van gronden. Hiermee wordt volgens b en w bedoeld het over een grotere oppervlakte van een perceel aanbrengen van een laag extra grond en niet het aanbrengen van geplagde terreinafscheidingen zoals die van oudsher op Texel voorkomen. Frantzen deelt dat standpunt niet. Hij verwijst naar een uitspraak van de Raad van State over het aanbrengen van grondwallen, waarbij is uitgesproken dat een aanlegverbod geldt en dus een vergunning nodig is. Achtergrond is volgens Frantzen dat hiermee wordt voorkomen dat werkzaamheden worden verricht die het terrein minder geschikt maken voor agrarisch gebruik. Volgens de gemeente gaat de vergelijking niet op, Frantzen voert argumenten aan voor het tegendeel, onder meer omdat in het bestemmingsplan voor het vergunningplichtige ophogen van grond geen minimale oppervlakte en hoogte wordt aangegeven. Aangezien de (voorbereidende) werkzaamheden bij hoeve Anja zijn gestart, moet de gemeente volgens hem tot een onmiddellijke stop van de werkzaamheden gelasten. Daarbij doet zich het merkwaardige feit voor dat volgens de regels die de gemeente nu hanteert wel toestemming nodig is voor het afbreken van een tuinwal waarvoor geen vergunning is afgegeven.

Aan het eind van het jaar is er met geld van het Waddenfonds naar verwachting dertig kilometer tuinwal gezet. Het betreft nieuwe tuinwallen en restauratie van bestaande. Eigenaars betalen tien procent van de kosten. Volgens Ineke Hin van De Lieuw, die de aanleg coördineert, is er nog altijd veel animo voor tuinwallen. 'We hebben een wachtlijst. Momenteel is er nog geen nieuw budget beschikbaar, maar we zijn wel bezig met een nieuwe aanvraag voor subsidie. Maar dat heeft nog heel wat voeten in de aarde. De tuinwal van Anjahoeve staat ook op de wachtlijst. 'We nemen daar geen standpunt over in. In het algemeen is het wel zo dat voor tuinwallen geen aanlevergunning nodig is. Het argument van grondophoging had ik nog niet gehoord.'