GroenZwart

Samenwerking

Het is geen verrassing dat een meerderheid van de Texelse politiek niet door wil gaan met een Waddenkantoor in Harlingen voor de Waddeneilanden. In 2009 was de oprichting van dat kantoor al een punt van ruzie en het scheelde toen niets of Texel had de samenwerking met de andere Waddeneilanden vaarwel gezegd.

Texel ging toch akkoord en sindsdien is er de constructie dat het Waddenkantoor deels voor VAST (de vier Friese eilanden) en deels voor de vijf eilanden werkt. De kosten voor VAST bedragen per jaar €315.100,- en dat wordt betaald door Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. De kosten van de samenwerking tussen de vijf eilanden (op gebied van waddengerelateerde zaken) bedragen €265.520,- en daarvan wordt €104.300,- door Texel betaald. Dat is een aardig bedrag voor een arbeidsplaats van 0,65 fte en een gemeente die toch al de eindjes aan elkaar moet knopen.

Vanuit de Texelse politiek wordt tegelijkertijd aangegeven dat Texel wel wil blijven samenwerken met de andere eilanden. Het is te hopen dat die toon wordt vastgehouden in de gesprekken over de vraag hoe het verder moet als het huidige samenwerkingsverband in april 2014 afloopt. Wel of geen Waddenkantoor kan een bodem zijn voor nieuwe conflicten en het zou prettig zijn als de eilanden dat weten te voorkomen. Dat ze kunnen ruziemaken is bekend, dus dat kunstje hoeft niet meer te worden bewezen.

Beter is het op te trekken vanuit het gezamenlijk belang en dat is op de eerste plaats voorkomen dat de eilanden op een gegeven moment vanaf de vastewal worden bestuurd. Sinds kort hangt het verhaal van gemeenten van minstens 100.000 inwoners boven de markt en daar kunnen de eilanden niet zomaar aan voorbij gaan. Belangrijk component in dat verhaal is dat minister Plasterk bereid is uitzonderingen te maken voor gemeenten met weinig inwoners of gemeenten met een bijzondere geografische ligging zoals de Waddeneilanden. Voorwaarde is dat de gemeenten aantonen op welke fronten zij met anderen samenwerken.

In dat licht begint enkel samenwerking tussen de Waddeneilanden een gepasseerd station te worden en kunnen de eilandgemeenten beter ieder voor zich kijken waar de kansen liggen. Voor Texel, dat al enige tijd bezig is met het door Plasterk beoogde proces, zullen die mogelijkheden wat meer in Noord-Holland liggen en voor de andere eilanden meer in Friesland. En als het om de Wadden of specifieke eilandzaken gaat, hebben de Waddeneilanden nog altijd aan elkaar de beste partner.