AED-netwerk van start gegaan

Het AED-netwerk voor Texel is vrijdag officieel van start gegaan. Dat gebeurde met de installatie van een AED bij de Buureton in Den Burg.

Het netwerk bestaat nu in totaal uit vijftig AED's die in verwarmde buitenkasten komen te hangen. De apparaten zijn zo bij calamiteiten 24 uur per dag en zeven dagen in de week beschikbaar om levens te redden. De stichting AED Texel schafte zelf tien van de vijftig AED's aan om dekking te geven aan de zogeheten witte plekken. In het buitengebied moet in een straal van duizend meter een AED beschikbaar zijn en binnen de bebouwde kom in een straal van driehonderd meter.

Piet Bolier, één van de medewerkers van de werkgroep die de voorbereidingen deed, liet weten dat er inmiddels tweehonderd vrijwilligers zijn. Dat is nog aan de magere kant; vijfhonderd is ideaal. Tijdens de ingebruikname werd eraan gerefereerd dat op Texel meer dan duizend mensen getraind zijn in het bedienen van een AED en werd de hoop uitgesproken dat meer mensen zich aanmelden.

Mensen die geen AED-training hebben, krijgen deze van de stiching als ze zich als burgerhulpverlener beschikbaar stellen. Die trainingen worden gegeven door Jan Vonk en Holland Safe. Bolier wees erop dat zij, samen met de huisartsen en Texelse psychologen ook klaarstaan om nazorg te verlenen. Texel kent jaarlijks gemiddeld zo'n twintig reanimaties.

Als de meldkamer van de veiligheidsregio Noord-Holland Noord burgerhulpverleners oproept, worden maximaal dertig mensen gealarmeerd. Een deel krijgt het verzoek rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan, een ander deel om de AED te halen. Bedoeling is zo al met hulpverlening te starten nog voordat de ambulance er is.

Burgemeester Francine Giskes en wethouder Hennie Huisman waren blij dat Texel nu ook een operationeel AED-netwerk heeft. Texel was op dat gebied nog een van de laatste witte vlekken in de veiligheidsregio.

Een speciaal woord van dank was er voor Marjolein van Asperen die sinds 2012 de kar trok. Onder haar leiding kwam het tot realisatie van het netwerk. Het AED-netwerk heeft een eigen website (www.aedtexel.nl) waarop mensen zich kunnen aanmelden.

Vrouwenuurtje

Vluchtelingenwerk Texel houdt vrijdag 8 maart van 19.30 tot 20.30 uur een vrouwenuurtje in De Poort aan de Elemert in Den Burg. Dat gebeurt in het kader van Internationale Vrouwendag. Er zijn 'wereldse hapjes' en bezoekers kunnen kennismaken met Vluchtingenwerk Texel.