De halve maraton van De Waal voert langs landelijke weggetjes, waar het beschut lopen is.
De halve maraton van De Waal voert langs landelijke weggetjes, waar het beschut lopen is. Foto: Pip Barnard

Voorjaarsklassieker verwacht zon

Lopers uit het hele land doen zaterdag 9 maart aan de halve marathon van De Waal, een regionale wedstrijd voor wedstrijdatleten, recreanten en trimmers. De weersvoorspellingen zijn goed, het startschot klinkt om 13.00 uur. 

Deelnemers aan de Texelse voorjaarsklassieker kunnen kiezen uit de afstanden 21,1, 10,6 en 5 kilometer. Voorafgaande aan de eigenlijke wedstrijd wordt in samenwerking met Sportservice Texel een 'kidsrun' gehouden, voor kinderen tot 15 jaar. Doel hiervan is het bevorderen van de sportbeoefening op het eiland, om die reden is deelname gratis. Speciaal voor de kidsrun is een parcours uitgezet van circa 1.200 meter, dat de jeugd tot elf jaar eenmaal en de oudere jeugd tweemaal loopt. De jongste jeugd start om 12.15 uur, de oudere jeugd op 12.30 uur. Kinderen dienen zich zoveel mogelijk van tevoren op te geven. Dat kan via de www.sportservicetexel.nl.

Het parcours van de halve marathon zelf voert over landweggetjes en dijkjes en is gevarieerd en redelijk beschut. Het evenement staat bekend om de leuke sfeer, de kleinschaligheid en de soep na afloop. Speciaal voor de beoefenaars van nordic walking is een recreatieve route uitgezet van ongeveer acht kilometer met een extra lus van twee kilometer. Wandelaars kunnen een route van vijf kilometer lopen. Voor deelnemers van buiten het eiland rijdt een extra bus van en naar de veerhaven. In overleg met gemeente en politie is een aantal straten tijdens de wedstrijd afgesloten voor verkeer. Het gaat hier om Bomendiek, Hogereind en Vermaningspad. Ook kan niet langs de Sommeltjesweg worden geparkeerd, omdat dit hinder en gevaarlijke situaties oplevert voor het doorgaand verkeer. Deelnemers en publiek uit Den Burg en omgeving wordt dan ook aangeraden op de fiets te komen. Mensen die met de auto komen, kunnen het beste parkeren op de verlengde Langwaal (richting Laagwaalderweg) en bij camping De Waal aan de Oosterenderweg.

Om de betrokkenheid van de inwoners van De Waal bij de halve marathon te bevorderen, wordt ook dit jaar een verloting georganiseerd. Er zijn diverse prijzen te winnen, waaronder een op afstand bedienbare thermostaat, een diner voor twee, hotelovernachtingen en een navigatiesoftwarepakket. De lotenverkoop sluit op 10 maart. De trekking vindt plaats in dorpshuis De Wielewaal, direct na afloop van de huldiging van de winnaars van de diverse looponderdelen. Naast deze loterij is er de gebruikelijke verloting op startnummer voor de deelnemers. Daarvoor dienen zij het startnummer na afloop weer in te leveren. Verder maken de deelnemers op de 21,1 km kans op een schapenwollen dekbed.

Inschrijven kan nog tot en met dinsdag 5 maart via de websites www.halvemarathondewaaltexel.nl en www.inschrijven.nl en op zaterdag 9 maart vanaf omstreeks 11.30 uur in dorpshuis De Wielewaal. Voor meer informatie: Piet Bakelaar, tel. 313843.