Zestien procent meer

woningzoekenden

Het aantal woningzoekenden is in 2012 met 16 procent gestegen van 811 tot 940. De grootste stijging vond plaats bij woningzoekenden tot 23 jaar (+33 procent). Ongeveer 400 woningzoekenden zijn jonger dan 35 jaar. Dat blijkt uit cijfers van Woontij.

Veel woningzoekenden die een woning hebben gevonden laten een andere woning achter. Toch beschikt zo'n 40 procent van de zoekenden nu niet over zelfstandige woonruimte. Er komen steeds minder huurwoningen vrij voor verhuur. In 2012 daalde de zogenaamde mutatiegraad van 9,5 naar 7,8 procent.

De vraag naar betaalbare huurwoningen is enorm toegenomen. Door kabinetsmaatregelen (woonakkoord) ziet Woontij zich genoodzaakt huurwoningen te verkopen en nemen de financiƫle mogelijkheden voor de bouw van nieuwe huurwoningen af. Gevreesd wordt voor het oplopen van de wachttijden voor woningzoekenden.

Woontij werkt aan een doorstroomplan voor senioren die nu nog in eengezinswoningen wonen. Door een aantrekkelijk pakket aan diensten en financiƫle voordelen worden senioren 'verleid' naar een seniorenwoning te verhuizen. In het voorjaar wordt hierover meer bekend.