Meer mensen

zoeken woning

Het aantal mensen dat als woningzoekende bij Woontij staat ingeschreven, is in 2012 flink gestegen.

Op Texel steeg het aantal woningzoekenden van 811 tot 940. De grootste stijging vond plaats bij mensen tot tot 23 jaar; ongeveer 400 woningzoekenden zijn jonger dan 35. Ondanks dat veel woningzoekenden een andere woning achterlaten, beschikt bijna de helft van de woningzoekenden op het moment niet over zelfstandige woonruimte. In Den Helder steeg het aantal woningzoekenden van 284 tot 472. De toename was het grootst in de leeftijdsgroepen van 23 tot 49 jaar.

Er komen steeds minder huurwoningen vrij voor verhuur; in 2012 daalde de zogeheten mutatiegraad van 9,5 naar 7,8 procent. De vraag naar betaalbare huurwoningen is dus enorm toegenomen. Door kabinetsmaatregelen ziet Woontij zich echter genoodzaakt huurwoningen te verkopen en nemen de mogelijkheden voor de bouw van nieuwe woningen af.

In een poging meer woningen voor starters beschikbaar te krijgen, wordt en doorstroomplan ontwikkeld voor senioren die nu nog in eengezinswoningen wonen. Door een aantrekkelijk pakket van diensten en voordelen worden zij verleid naar een seniorenwoning te verhuizen.