Den Helder 

Eén plus één is drie. 'Als Den Helder en Texel elkaar in toeristisch opzicht beter weten te vinden en hun krachten bundelen, ontstaat een winwin-situatie.' De oproep voor samenwerking door Cees Turnhout, oprichter van Citymarketing Den Helder, woensdagavond op de Winteravond van de VVD viel in goede aarde.

Met de slogan 'Den Helder kust de zee' wil Citymarketing de marinestad opnieuw op de kaart te zetten. Verbetering van het imago, bevordering van de economische ontwikkeling en aan het aantrekken van meer bezoekers en bewoners zijn de doelen. De campagne moet afrekenen met huidige associaties van marinestad, de slechte politieke sfeer en vertrekpunt van de boot naar Texel. De bewoners, gepromoveerd tot ambassadeurs, spelen een belangrijke rol in verbetering van het imago. Ze promoten kernkwaliteiten ('zeesterren'), zoals de band met de zee, het maritieme en nautische heden en verleden, de forten van Napoleon, zon, zee, rust en ruimte. 'Heldenaren zijn er onvoldoende van doordrongen op wat voor goudschat we zitten', zei Turnhout. Wat ook geldt voor veel Texelaars. Sail 2013, op 20, 21, 22 en 23 juni, is volgens hem een uitgelezen moment om zijn stad op de kaart te zetten. Daarmee legde hij de link met Texel, want de gemeente levert met €50.000,- een flinke bijdrage aan het zeilevenement op het Marsdiep. Die financiële steun had op Texel voor de nodige discussie gezorgd. Turnhout benadrukte de waarde van Sail voor Texel. 'Het is een uitgelezen kans om te laten zien wat je waard bent.' Burgemeester Giskes haakte in op die opmerking. 'Donderdag (20 juni), de eerste dag van Sail, liggen de schepen op de Rede van Texel. Dat is een uitgelezen kans voor Texel om dit te verzilveren.' Voor Texel zit Jan Frederici in het bestuur van de Stichting Sail 2013. Giskes deed over de hoofden van het gehoor van Turnhout een oproep voor ideeën voor donderdag 20 juni. Die kunnen worden doorgegeven aan Cees de Waal, voorzitter van de in oprichting zijnde stichting die zich met de organistie van Sail op Texel gaat bezighouden. Ook Wouter de Waal en de burgemeester zelf zijn aanspreekpunt.


Ben Zegeren lanceerde staande de bijeenkomst de eerste suggestie, om vanaf de tallships op de Texelse Rede met roeiboten naar Oudeschild te varen en daar, zoals in de Gouden Eeuw, water van de Wezenputten en ander (echt texels) proviand in te slaan, terug te roeien en hiermee in Den Helder gerechten voor een culinair festijn te bereiden.

Turnhout hield in De Pelikaan een pleidooi voor meer samenwerking tussen Den Helder en Texel. 'We zijn er niet op uit toeristische overnachtingen bij u weg te trekken. Maar als onze toeristen eens een dagje overvaren en een bezoek brengen, we hebben genoeg te bieden ', doelde hij onder meer op het Marinemuseum, de onderzeeër en andere maritieme en culturele attracties.'Texel en Den Helder zijn als rum en cola.' Zijn oproep voor samenwerking viel in goede aarde. Ricardo de Graaf van camping Woutershok wil met hem in gesprek. 'Een goed betoog, ik denk dat een dagje Den Helder zeker gaat aanslaan bij onze doelgroep.'