Kinderen doen eind april ook mee aan de sportweek op Texel. (Foto Gertha Wessels)
Kinderen doen eind april ook mee aan de sportweek op Texel. (Foto Gertha Wessels) Foto: Pip Barnard

Animo finale sportweek groeit

'We krijgen nog wekelijks aanmeldingen erbij', zegt Gert Pansier, één van de organisatoren van de landelijke finale van de Nationale Sport Week die zaterdag 27 april op Texel wordt gehouden.

Het gaat goed met de animo, aldus de organisatie die maandagavond in het gemeentehuis een bijeenkomst over de sportweek hield. Inmiddels hebben zo'n dertig sportorganisaties activiteiten gemeld. 'Het besef begint te komen dat de impact van de sportweek op een vereniging of club groot kan zijn', aldus Pansier. 'Het is ook een mooie gelegenheid om jezelf te profileren.'

De sportweek wordt gehouden van zaterdag 20 tot en met zaterdag 27 april. NOC*NSF zet die dag een groot podium bij het gemeentehuis in Den Burg waar vanaf 14.00 uur Texelse en landelijke sporters en artiesten hun opwachting maken. Er zijn eveneens activiteiten bij sporthal Ons Genoegen en sportpark zuid. De nadruk ligt op de slotmanifestatie, maar bedoeling is dat er de hele week vanaf 20 april allerlei activiteiten op het eiland plaatsvinden.

Volgens vertegenwoordigers van NOC*NSF hebben inmiddels acht nationale sportbonden toegezegd dat zij op 27 april een demonstratie willen geven met Texelse sportverenigingen. Dan gaat het onder meer om turnen, boogschieten, schieten en judo.

In de ochtend houdt de provincie Noord-Holland op de OSG een seminar over de ontwikkeling van sporttalent. Hiervoor worden vijftig wethouders sport uitgenodigd en is Maurits Hendriks, chef-de-mission van de Olympische Spelen, aanwezig.

De Koningsspelen, die vrijdag 26 april staan gepland voor de inhuldging van Willem-Alexander tot koning, worden onderdeel van de Nationale Sport Week. Volgens Pansier wordt gezocht naar een modus om de koningsspelen, bedacht door het Nationaal Comité Inhuldiging, te combineren met een tienkamp die al op het programma stond. Naar verwachting kunnen de vakleerkrachten lichamelijk onderwijs aan de bak om handen en voeten aan de koningsspelen, in combinatie met de sportweek, te geven. De spelen vervangen volgens het Nationaal Comité Inhuldiging de reguliere lessen.

Om een koppeling met Tilburg te maken, gaan tien fietsers van de wielervereniging zaterdag 20 april naar de textielstad om een vlam en een vlag van de Nationale Sport Week op te halen. Daarmee fietsen ze terug naar het noorden, waarna ze in Den Helder overnachten en de volgende ochtend om 10.30 uur de brandende fakkel aan boord overhandigen aan een groep denksporters. Daarna wordt de vlam door hardlopers naar alle dorpen gebracht en om 16.00 uur aan wethouder Hennie Huisman bij het gemeentehuis gegeven. Mensen die nog nieuwe initiatieven willen aanmelden, kunnen tot 5 maart terecht bij Connie Joling via sportservicetexel@texel.com.