'Samenwerking Waddeneilanden kan zonder een Waddenkantoor'

Een meerderheid van de politieke partijen vindt het niet nodig een Waddenkantoor te hebben om samen te werken met de andere Waddeneilanden.

Dat hebben coalitiepartijen PvdA, Texel 2010, VVD en D66 laten weten. Zij krijgen bijval van GroenLinks en Fractie Waerts.

Het huidige samenwerkingsverband, dat loopt tot april 2014, kent een Waddenkantoor in Harlingen waar Texel deels aan meebetaalt. Conform de huidige overeenkomst van 2009 financiert Texel daar 0,65 arbeidsplaats. Dan gaat het om werkzaamheden die voor de vijf eilanden worden verricht. Het Waddenkantoor verzet ook werkzaamheden voor alleen Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog en daar betaalt Texel niet aan mee. Het Waddenkantoor is al sinds de oprichting een gevoelig punt voor een deel van de politieke partijen.

Volgens een amendement van de partijen, dat woensdag aan de orde komt in een commissievergadering, is samenwerking ook goed mogelijk op basis van dossiers of gezamenlijke doelen. Daarbij wordt een beroep gedaan op de creativiteit en inzet van de burgemeester en de wethouders. De partijen willen een delegatie in het leven roepen die het komend jaar met bestuurders van de andere eilanden gaat praten over samenwerking zonder een achterliggend kantoor.

De huidige samenwerking tussen Texel en de andere Waddeneilanden werd eind vorig jaar formeel opgezegd door Texel, waardoor dit jaar een nieuwe vorm moet worden gevonden. De huidige samenwerking is gebaseerd op 'Waddengerelateerde zaken' ofwel zaken waarbij de vijf eilanden in hetzelfde schuitje zitten. Dat uitgangspunt willen de Texelse politieke partijen in de benen houden. Een budget van €110.000,- voor de samenwerking (gebaseerd op 2012) willen de partijen conform eerdere besluitvorming in de raad terugbrengen naar €54.900,-.