Annemiek de Ruijter begeleidde zichzelf op gitaar in True colors van Cyndi Lauper. (Foto Pip Barnard)
Annemiek de Ruijter begeleidde zichzelf op gitaar in True colors van Cyndi Lauper. (Foto Pip Barnard) Foto: Pip Barnard

Veel talent op festival

Leerlingen van Artex zetten deze week hun beste beentje voor tijdens het Solistenfestival, waarvan op drie achtereenvolgende avonden de voorrondes werden gehouden. Dinsdag en donderdag in Artex, woensdag in De Poort aan de Elemert.

De jury wacht een zware taak, want de prestaties waren haast onvergelijkbaar. Want hoe vergelijk je deelnemers die al jaren les hebben en vaker hebben opgetreden, met beginnende muzikanten die voor de eerste keer voor het voetlicht staan? En hoeveel extra punten levert zelfgeschreven werk op? En in hoeverre speelt de begeleiding een rol? Want sommige leerlingen weden begeleid door andere leerlingen, anderen speelden mee met een orkestband en weer anderen begeleidden zichzelf. Allemaal vragen waar de jury zich mee bezig moet houden, maar waaraan het publiek geen boodschap had. Dat werd getrakteerd op drie afwisselende avonden, waar het aanstormend talent van het eiland van zich liet horen.

Twee voorrondes werden gehouden in de Voorspeelruimte van Artex, woensdagavond was uitgeweken naar De Poort aan de Elemert. Dat was het gevolg van een belofte die directeur Paulien Folkerts van Artex twee jaar geleden deed bij het vorige Solistenfestival. Daaraan werd meegedaan door Hielke van Breukelen, leerling kerkorgel bij Dyo Wassink. Bij Artex speelde hij indertijd op een kistorgel, maar in De Poort kon hij laten horen wat hij met een 'echt' orgel kan. En dat deed hij, met een prelude en fuga van Bach.

De kerk aan de Elemert bleek zich uitstekend te lenen voor een dergelijke muziekavond. Sinds de hervormde en gereformeerde kerk zijn samengegaan, is het gebouw beschikbaar voor andere doeleinden, een mogelijkheid waar nog (te) weinig gebruik van wordt gemaakt. Het Solistenfestival van Artex kwam er in ieder geval bijzonder goed uit de verf en had meer publiek verdiend. Er waren negen zeer afwisselende optredens te beluisteren, stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Bijzonder was het laatste nummer van de avond, 'Broken love', dat soliste Martine de Ruijter zelf had geschreven en waarbij ze zich zelf op piano begeleidde.

De jury, bestaande uit docenten Jenneke Gerritsen, Wendy Prins en Karin van Buijtene, zal uit de 26 solisten uit de voorrondes tien of twaalf finalisten selecteren, die op de laatste avond van het festival de strijd met elkaar aan gaan. Deze finale wordt gehouden in Kif 12 in Den Hoorn, op vrijdag 22 maart. Daartoe is besloten toen in voorgaande jaren de Voorspeelruimte van Artex te klein bleek om het vele publiek te herbergen. Welke deelnemers een finaleplaats hebben verdiend, zal pas na het weekend bekend zijn. De deelnemers krijgen hiervan thuis bericht. Bijzonder is dat zich voor deze editie van het Solistenfestival ook een dansvoorstelling had aangemeld. Deze doet buiten mededinging mee en zal alleen te zien zijn tijdens de finale. Vorig jaar tijdens het Ensemblefestival waren drie dansvoorstellingen te zien. Volgend jaar wordt weer een Ensemblefestival gehouden, in 2015 weer een Solistenfestival.