Langs de Emmalaan komt één van de nieuwe bushokjes. (Foto Jeroen van Hattum)
Langs de Emmalaan komt één van de nieuwe bushokjes. (Foto Jeroen van Hattum) Foto: Jeroen van Hattum

Vervanging van oude bushokjes

Het was al een paar jaar een punt waar vanuit de raad meermalen op werd aangedrongen bij wethouder Edo Kooiman; er moest een overdekt bushokje komen bij de bushalte aan de Emmalaan nabij de OSG en het gemeentehuis.

Het lijkt er nu van te gaan komen. Het college heeft een plan op tafel gelegd om 25 bestaande bushokjes (abri's) te vervangen door nieuwe exemplaren en om vier extra bushokjes neer te zetten. Twee daarvan moeten aan de Emmalaan in Den Burg komen, één bij de Californiëweg en één aan de Roggeslootweg nabij De Cocksdorp.

Met de vervanging en vernieuwing is een investering gemoeid van €213.225,- waaraan de gemeenteraad zijn fiat moet geven. Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt 75 tot 80 procent van de investering door de provincie gefinancierd. Het eind van het liedje is dat de gemeente op termijn door de investering een structureel voordeel van €4569,- in de boeken kan opnemen. Bedoeling is dat Texelse Media het onderhoud en beheer van de abri's voor zijn rekening neemt en de reclameruimten in de abri's exploiteert. Het college wil daarvoor een concessie van vijf jaar met het bedrijf afsluiten.

Het college wil eveneens twee nieuwe wachtplaatsen realiseren aan de Ruijslaan ter hoogte van Ecomare. Dat worden geen abri's, maar wachtplaatsen die bij het landschap passen. Hierop komen ook geen reclame-uitingen.

Caravan

Het college heeft ten onrechte een omgevingsvergunning verleend voor een caravan op een perceel grond aan de Rozendijk. Dat heeft de bezwarencommissie geoordeeld en dat oordeel is overgenomen door het college. In 2001 en 2006 waren vrijstellingen voor de caravan geen probleem, maar inmiddels heeft de stolpboerderij van de buren volledig een woonfunctie en hebben zij ook de tuin volledig in gebruik waardoor de caravan hun woon- en leefgenot schaadt. Volgens het college staat de caravan op grond die niet als erf wordt beschouwd en staat hij ook verder dan de toegestane 50 meter bij de woning van de aanvrager vandaan.