De uitbreidingsplannen van De Koog en daarmee gepaard gaande onteigening waren voorpaginanieuws in 1966. Alsmede de vakantiebesteding van de Nederlandse bevolking.
De uitbreidingsplannen van De Koog en daarmee gepaard gaande onteigening waren voorpaginanieuws in 1966. Alsmede de vakantiebesteding van de Nederlandse bevolking. Foto: Pip Barnard

De krant in 1966

De Koog en de duif

Krijgt De Koog een dorpshuis? Dat was waar de vergadering die was belegd in De Toekomst zich over moest uitspreken. De gedachten gingen uit naar een gebouw waarin plaats was voor alle dorpse activiteiten, maar waarin ook ruimte was voor vergaderingen en voor beoefenaars van zaalsporten. 'Hoewel niet direct op de voorgrond tredend', schrijft de krant van 1 maart 1966 (vandaag 47 jaar geleden), 'heeft De Koog toch meer dan eens blijk gegeven over gemeenschapszin te beschikken. ' In dezelfde krant wordt breed uit de doeken gedaan hoe de gemeenteraad met slechts één stem tegen accoord ging met onteigeningsplannen voor het gebied ten oosten van De Koog. De - dan nog agrarische - grond was nodig voor woningbouw, wegaanleg en parkeergelegenheid. De gemeente was op dat moment nog in onderhandeling met de betrokken grondeigenaren. Meer nieuws was het 25-jarig jubileum van kapitein Schagen bij TESO, de dreigende olievervuiling door de gestrande Noorse tanker Anne Mildred Bröving en het behalen van het NBS-erecertificaat van de Nederlandse Bond van Sierduiven door J. Kiljan uit Den Burg met een Hamburger Stickenmeeuw.